Polovica Slovákov si myslí, že investovanie je len pre bohatých. Podliehajú aj ďalším mýtom

Polovica Slovákov si myslí, že investovanie je len pre bohatých. Podliehajú aj ďalším mýtom Ilustr. foto: 365bank

Slováci majú pri téme investovania predsudky. Takmer 58 % našincov je mylne presvedčených, že pri súčasnej viac ako 15 %-nej inflácii sa im investovať neoplatí. Viac ako polovica opýtaných okrem toho považuje investovanie stále za komplikované a domnievajú sa, že tento nástroj je určený hlavne pre bohatých. Vyplýva to z prieskumu* 2muse realizovanom pre 365.bank.

Slováci sú pomerne konzervatívni a z investovania majú ešte stále mnohí obavy. Dokonca nemalá časť populácie podlieha viacerým mýtom. Investovanie ľudia považujú za nástroj určený len pre bohatých alebo podceňujú jeho význam s argumentom vysokej inflácie. Dôležitosť investovania v aktuálnych časoch pritom podľa prieskumu 365.bank podceňuje takmer 6 z 10 Slovákov.

„Investovať je vhodné po malých sumách, pravidelne a predovšetkým dlhodobo. Na výnosy z jednotlivých investičných nástrojov by sme sa preto mali tiež pozerať vo viacročnom horizonte. Nie v kontexte aktuálnej inflácie, ktorá atakuje historické maximá. Naším cieľom by tak nemalo byť pokoriť jej súčasné hodnoty, ale zhodnotiť svoje úspory výnosom prevyšujúcim infláciu v dlhodobom horizonte,“ hovorí Tomáš Barbarič, šéf produktov v 365.bank.

Za uplynulú dekádu sa pritom dlhodobá inflácia pohybovala na priemernej úrovni 3%. Naproti tomu, akciový index S&P 500 pozostávajúci z najväčších amerických spoločností, ktorý považujeme za hlavný ukazovateľ vývoja akciového trhu, dosiahol priemernú výnosnosť až vo výške takmer 15 %. To znamená, že v dlhodobom horizonte, aj napriek možným krátkodobým výkyvom, investori, ktorí investujú výhradne alebo čiastkovo do akciových investícií, zhodnocujú svoje úspory výnosom vysoko prevyšujúcim infláciu.

Okrem nesprávneho vnímania investičného horizontu však kolujú v rámci populácie aj ďalšie mýty spojené s investovaním. Takmer 59 % Slovákov si nesprávne myslí, že je to nástroj len pre pokročilých a viac ako polovica opýtaných ho považuje za príliš komplikované. Slováci sa nevedia zorientovať v investičných produktoch, posúdiť ich vhodnosť a ocenili by skôr jednoduchšie spôsoby ako tie, ktoré sú aktuálne na trhu štandardne dostupné.

Investovanie je dnes pritom vďaka digitálnym technológiám podstatne jednoduchšie ako kedysi, keď bolo prístupné primárne klientom s vyšším disponibilným majetkom, ktorí nakupovali jednotlivé investičné nástroje spravidla prostredníctvom svojho privátneho alebo osobného bankára.

„V súčasnosti nám celý proces výberu investície, ale aj jej nákupu uľahčujú bankové aplikácie, prostredníctvom ktorých je možné zainvestovať do podielových fondov na pár klikov. Akousi nadstavbou voči klasickému investovaniu cez mobil je aj tzv. mikroinvestovanie do fondov, ktoré funguje na automatickom princípe zaokrúhľovania platieb, a tak celý proces ešte viac zjednodušuje. Navyše je dostupné širokej mase ľudí, pretože takto zhodnocovať svoje prostriedky možno už od 10 centov,“ dopĺňa Barbarič.

Mikroinvestovanie do fondov v 365.bank je najjednoduchším spôsobom investovania. Je naviazané na platby kartou alebo prevody na účte, ktoré automaticky zaokrúhli a vzniknutý rozdiel banka pošle do vybraného podielového fondu. Okrem samotnej jednoduchosti tak navyše klientovi odpadáva nutnosť orientovať sa v celej škále investičných nástrojov. Preto je tento spôsob investovania vhodný najmä pre začiatočníkov.