Novým šéfom Nadácie otvorenej spoločnosti je Fedor Blaščák

Novým šéfom Nadácie otvorenej spoločnosti je Fedor Blaščák FOTO: NOC/Robert Tappert

Správcom Nadácie otvorenej spoločnosti je od októbra publicista a aktivista Fedor Blaščák, ktorý vystriedal Andreu Erdősovú, ktorá viedla NOS od augusta minulého roka.

Svoje pôsobenie v Nadácii chce Blaščák zamerať na podporu hodnôt otvorenej spoločnosti a obnovu jej rastu. „Nadácia otvorenej spoločnosti funguje na Slovensku už 30 rokov, je jednou z mála tradičných grantových nadácií, ktoré pomáhali budovať slovenskú občiansku spoločnosť, pamätajú si 90. roky a prežili dodnes. Myslím si, že pre mimovládny sektor na Slovensku je dôležité, aby vlajkové inštitúcie s historickou pamäťou a širokým prehľadom pretrvali. Hodnoty otvorenej spoločnosti, ktoré presadzuje, majú stále nových a vplyvných nepriateľov. Preto som prijal ponuku viesť Nadáciu a pomohol jej znova rásť. A som veľmi rád, že mi v tom budú pomáhať aj dve nové členky a jeden nový člen Správnej rady,“ povedal Blaščák.

Spolu s Fedorom Blaščákom vedenie Nadácie posilní sociologička, herečka a bývalá diplomatka Magda Vášáryová, právnička a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a vedec Pavol Čekan, ktorí v Správnej rade vystriedajú Michaelu Benedigovú, Táňu Svrčkovú a Oľgu Beláňovú.

Fedor Blaščák má za sebou viac ako 20 rokov skúseností v neziskových organizáciách a verejnom sektore. V roku 1998 sa podieľal na kampani pre zvýšenie volebnej účasti, pracoval v Nadácii pre deti Slovenska, založil a viedol iniciatívu Memory Kontrol, spolupodieľal sa na projekte obnovy Novej synagógy v Žiline, pomáhal zakladať a do roku 2018 viedol Asociáciu firemných nadácií a nadačných fondov. Bol hovorcom iniciatívy Životné partnerstvo, či vyjednávačom tretieho sektora v prospech mechanizmu daňovej asignácie. Pôsobil aj v médiách a štátnej správe. Pravidelne píše komentáre pre denník SME a na blogu Denníka N. Tri roky viedol diskusnú reláciu v Rádiu FM – Chrobák v hlave FM, bol poradcom štátneho tajomníka ministerstva školstva pre reformu vo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť aj poradcom rektora STU Miroslava Fikara. Aktuálne RTVS vysiela jeho seriál o dejinách komunistickej tajnej polície ŠtB.