Pandémia koronavírusu vytvára aj pandémiu plastov. Trh s jednorazovými obalmi rastie

Pandémia koronavírusu vytvára aj pandémiu plastov. Trh s jednorazovými obalmi rastie Ilustr. foto: 365.bank

Aktuálna situácia na jednej strane znižuje emisie, výsledkom čoho je čistejšie ovzdušie. Jej odvrátenou stránkou sa však stáva narastajúca spotreba plastov.

Z dát Inštitútu environmentálnej politiky vyplýva, že svetový trh s plastovými obalmi v tomto roku stúpne približne o 10 %. Narastajúca spotreba plastov je z pohľadu ekológie dnešným problémom.

„Súvisí to najmä s používaním ochranných pomôcok, ale aj s narastajúcim dopytom po donáške jedla, a tým aj so spotrebou plastových obalov. Objem a počet platieb v najväčších donáškových službách pritom narástli až 3-násobne,“ hovorí Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Podľa dát Európskeho parlamentu polovicu odpadu, ktorý skončí v riekach a v moriach, tvoria práve jednorazové plasty. Už dnes je v oceánoch viac ako 150 mil. ton plastu a každoročne pribúda ďalších 4,8 až 12,7 tony. Týmto tempom bude do roka 2050 v oceánoch plávať viac odpadu ako rýb. 

„Zmena k ekologickejšiemu fungovaniu je nevyhnutná a už včera bolo neskoro. Niekedy pritom stačí aj malá zmena správania. Zníženie spotreby plastov, recyklovanie alebo upcyklovanie, ako aj náhrada plastových či papierových bankových produktov za digitálne môžu byť začiatkom,“ uvádza Gáliková.

Podľa jej slov od konca minulého roku dalo stopku plastovej platobnej karte až 35 % nových bankových klientov. 365.bank totiž upozorňuje práve na potrebu redukcie plastov a prostredníctvom svojich produktov sa snaží motivovať na udržateľnejšie fungovanie aj svojich klientov. Z toho dôvodu priniesla ekologický, bezpapierový, ale hlavne bezplastový bankový účet.