Vplyvom koronavírusu plánujú ľudia utrácať menej peňazí za reštaurácie, voľnočasové aktivity a oblečenie

Vplyvom koronavírusu plánujú ľudia utrácať menej peňazí za reštaurácie, voľnočasové aktivity a oblečenie Ilustr.foto: 365.bank

Koronavírus už niekoľko týždňov mení naše aktuálne správanie, ale aj budúce plány. Už dnes nakupujeme viac potravín a menej často, no viaceré výdavky plánujeme okresať. Až 40 % ľudí totiž očakáva, že sa ich aktuálna situácia v blízkej budúcnosti dotkne z finančnej stránky. Vyplýva to z aprílového prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse.*

 

Téma koronavírusu rezonuje v celej populácii a právom vzbudzuje pozornosť a záujem. Keďže je na tom Slovensko z pohľadu šírenia nákazy v porovnaní s okolitými štátmi dobre, obavy zo samotného koronavírusu sa u ľudí mierne znižujú. Slováci si však uvedomujú ekonomický dosah pandémie, pričom približne polovica sa obáva straty alebo zníženia príjmu.

Aj v dôsledku toho sa väčšina ľudí plánuje v najbližších troch mesiacoch v niektorých výdavkoch uskromniť. Najmä pokiaľ ide o bary, reštaurácie a kaviarne. Práve tieto výdavky plánuje zredukovať 72 % populácie. Šetrenie sa dotkne aj voľnočasových aktivít, ako je šport, kultúra a cestovanie, na ktoré plánuje minúť menej celkovo 65 % Slovákov. Šesť z desiatich ľudí chcú menej kupovať aj oblečenie, obuv, prípadne elektroniku a takmer polovica zredukuje aj náklady na nábytok či na iné vybavenie do domácnosti.

Ak niečo nakupujú Slováci vo väčšom množstve, sú to potraviny. Práve v tejto oblasti museli spotrebitelia čiastočne prispôsobiť svoje nákupné správanie vzniknutej situácii, a to hlavne vzhľadom na frekvenciu a veľkosť nákupov. Do obchodov chodia menej často a nakupujú vo väčšom. Traja z piatich ľudí si pritom zaobstarajú potraviny aj do zásoby. Dôvodom nie sú obavy z ich nedostatku, ale fakt, že nechcú chodiť do obchodu tak často. Niektorí v snahe vyhnúť sa fyzickému kontaktu preferujú online nákupy.

Chceme menej míňať a viac sporiť

„Koronakríza nám ukazuje, aké dôležité je mať vytvorenú finančnú rezervu. Tí, ktorí si peniaze pravidelne odkladali, sú aktuálne vo výhode a dnes je presne ten čas, keď na ne môžu siahnuť. Štvrtina ľudí plánuje práve v súvislosti s aktuálnou situáciou svoje doterajšie úspory v budúcnosti dokonca zvýšiť,“ uvádza Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Odkladať na horšie časy by sme si mali pravidelne aspoň 10 % mesačného príjmu a ideálna rezerva predstavuje 3- až 6-násobok mesačných výdavkov. Tieto úspory nám potom slúžia na vykrytie nepredvídaných udalostí, straty zamestnania či dočasného výpadku príjmu, ktorý môžu spôsobiť napríklad aj obmedzenia súvisiace s koronavírusom, prípadne mnohé ďalšie. Začať sporiť je možné aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, v ktorej potom zvládne človek aj kompletný manažment súvisiaci s jeho úsporami. Nielenže ide o jednoduchý a pohodlný spôsob, ako spravovať svoje financie, ale zároveň sa práve mobilné aplikácie ukázali ako ideálny nástroj na riešenie financií počas pandémie.

* Prieskum „Spotrebiteľský pulz počas pandémie“ prebiehal online opytovaním v priebehu apríla na vzorke 319 respondentov.