Vianočné čísla a fakty, ktoré vás dostanú

Vianočné čísla a fakty, ktoré vás dostanú Foto: 365.bank

Obchodníci skáču od radosti, pretože ľudia sú štedrí, obdarúvajú (nielen) blízkych a míňajú vo veľkom. V minulom roku presiahol v USA vianočný maloobchodný predaj bilión dolárov. Briti vedia ako na to a každý rok ušetria pri kúpe darčekov v priemere 51 000 000 GBP použitím kódov zo zľavových kupónov. U protinožcov išla v roku 2018 miliarda dolárov na vianočné dekorácie a najväčší vianočný darček na svete má viac ako 200 ton.

 

Stalo sa už (žiaľ) akousi „tradíciou“, že Vianoce sprevádza veľký nákupný ošiaľ. Ľudia utrácajú ostošesť, v predvianočnom období špeciálne. V míňaní sme často poriadne „čísla“. So zadlžovaním počas Vianoc by sme to však nemali preháňať a s peniazmi by sme mali narábať rozumne. Viac o tom, ako si spraviť finančne, ale aj ekologicky udržateľné Vianoce si môžeš prečítať v mojom predchádzajúcom blogu TU.

Dnes ti na niekoľkých príkladoch priblížim v riadkoch nižšie zopár zaujímavých ukážok, ako a na čo sa utráca počas vianočných sviatkov v rôznych kútoch sveta. V skratke sa dozvieš aj to, ako sa vyhnúť bezhlavému míňaniu a na záver si môžeš prečítať zopár vianočných zaujímavostí, ktoré si možno nevedel.

Americké Vianoce

Pozrime sa, ako počas sviatkov míňajú ľudia za veľkou mlákou. V roku 2018 prekročil v USA vianočný maloobchodný predaj 1 bilión dolárov. 60 % Američanov uprednostnilo nákup darčekov cez internet. Podľa niektorých prieskumov sa pritom 23 % pri ich kúpe spoľahlo na sociálne médiá, ktoré im mali pomôcť pri výbere toho správneho. Ako je to v Európe? V roku 2018 boli pri vianočnom nakupovaní cez internet najaktívnejšími z Európanov Briti. Webové portály k nákupu darčekov využilo až 42 % z nich (pre porovnanie: európsky priemer predstavoval 31 %).
Briti vyberú z bankomatov počas Vianoc v priemere až 18 000 000 000 libier (viac ako 21 122 000 000 eur)

V roku 2018 patrili k najpredávanejším darčekom v Británii LEGO Harry Potter Hogwarts Great Hall, Monopoly Fortnite Edition, Iphone XR a PlayStation Classic. Len pre zaujímavosť, v roku 1980 to boli Rubikova kocka, LEGO TrainSet či Mattell Handheld Electronic Game. Ak by sme sa pozreli na celosvetovo najpredávanejšie vianočné darčeky, patria k nim už niekoľko desaťročí práve stavebnice LEGO. V období Adventu sa ich každú sekundu predá takmer 28. Táto značka vznikla v roku 1935 v Dánsku vďaka tesárovi Ole Kirk Christiansenovi. A ešte jedna zaujímavosť z Británie – 51 000 000 GBP, to je priemerná suma, ktorú obyčajne Briti ušetria použitím kódov zo zľavových kupónov.

U protinožcov milujú vianočné dekorácie

Počas Vianoc je v Austrálii poriadne horúco (teploty sa tu pohybujú okolo 30 stupňov Celzia), austrálsky Santa Claus preto často chodí na pláže, kde sa vozí na surfe alebo záchranárskej lodi. Horúco je aj v tamojších „peňaženkách“, v minulom roku sa vianočné výdavky Austrálčanov vyšplhali na 25 miliárd dolárov, až miliarda pritom išla na vianočné dekorácie. Tamojší obyvatelia tiež milujú cestovanie, preto sa niet čomu čudovať, že každý druhý počas sviatkov niekam vycestuje.
Black Friday nie je najrušnejším nákupným dňom roka

Má svojho premožiteľa, prvenstvo si totiž drží predvianočný víkend (konkrétne piatok a sobota), nazývaný tiež „zlatý“. Black Friday pripadá na piatok po Dni vďakyvzdania (vždy štvrtý piatok v novembri), korene má v Spojených štátoch, konkrétne v meste Philadelphia a pomenovali ho tak kvôli veľkému dopravnému zmätku, ktorý tradične nasledoval po tomto sviatku. Rok 2018 priniesol v USA počas Čierneho piatku v rámci predaja cez internet rekordných 6,22 miliardy dolárov, čo predstavovalo o 23,6 % viac ako rok pred tým (údaj spoločnosti Adobe Analytics, ktorá sleduje transakcie najlepších maloobdchodných predajcov v USA, akými sú Walmart a Amazon). Tento rok sa toto číslo ešte zvýšilo a Američania utratili v rámci internetového maloobchodu 7,4 miliardy dolárov. Najpredávanejšími výrobkami Black Friday pritom boli hračky z rozprávky Frozen 2 a bábiky L.O.L Surprise Dolls.
Ako ušetriť počas Vianoc?

Nadmerne míňať sa nevypláca. To je staré známe. Preto, v skratke a k veci. Skúste sa držať piatich zlatých, nenáročných pravidiel a uvidíte, že sa to oplatí.

1. Vytvorte si vianočný rozpočet

Stanovte si, koľko a na čo plánujete minúť (od jedla, cez nákup darčekov až po plánované výlety). Stanovenie rozpočtu je skvelým spôsobom, ako mať prehľad o svojich financiách a zároveň znížiť náklady. Ak si ho vytvoríte, je veľká pravdepodobnosť, že sa ho budete držať a vyhýbať sa zbytočným výdavkom.

2. Premyslite si, čo kúpite

Nenakupujte a nemíňajte peniaze bezhlavo, spomeňte si vždy koľko úsilia vás stálo zarobiť ich – nenadarmo sa hovorí “dvakrát meraj a raz rež“. A to čo sa vám v jeden deň zdalo ako super nákup, na druhý deň už takým bombastickým vôbec nemusí byť – s odstupom času sa zvykneme na veci pozerať inak, triezvejšie, rozumnejšie.

3. Syslite počas Vianoc o tristošesťdesiatpäť

Zaokrúhľujte si platby kartou a pri každom nákupe si niečo automaticky aj ušetríte. Môžete si pritom vybrať, či si ich budete zaokrúhľovať na jedno, päť alebo desať eur. Po Vianociach tak budete príjemne prekvapení, že ste všetko neminuli, ale naopak, niečo ste si aj ušetrili a zúročili. Skvelými 3,65 percentami.

4. Využite odmeny a cash back programy

Za vianočné nákupy môžete do konca roka v 365 získať finančnú odmenu až 20 eur. Stačí splniť pár podmienok a hlavne platiť kartou. Takáto suma určite poteší každého z nás. Popri tom môžete na Vianoce (ale aj po celý rok) využívať aj náš program Peniaze s5, kde vám vrátime z každého nákupu u našich partnerov cash back. Aj tu vám po Vianociach môže pribudnúť ďalších pár eur navyše.

5. Zbytočne sa nezadlžujte

Je fajn dopriať blízkym pekné darčeky, to však neznamená, že sa kvôli nim neúmerne zadĺžite a splácať ich budete do ďalších Vianoc, niekedy aj oveľa dlhšie. Buďte preto obozretní a každú „lákavú“ ponuku si zodpovedne prepočítajte.

A na záver ešte zopár vianočných zaujímavostí

Najväčší vianočný darček na svete má viac ako 200 ton

Uhádnete, ktorý to je? Je ním socha Slobody, ktorú darovali Američanom Francúzi na Štedrý deň v roku 1886. Váži 225 ton a preto ju možno právom považovať za najväčší vianočný darček na svete. Z jej koruny vychádza sedem lúčov, ktoré symbolizujú 7 oceánov a kontinentov.
Coca-Cola bola prvou spoločnosťou, ktorá použila Santa Clausa v predvianočnej promo kampani

Niektoré zdroje uvádzajú, že sa každú sekundu na Zemi skonzumuje 10 000 nápojov tejto značky. Jej najväčší spotrebitelia vraj pochádzajú z Mexika. Priemerný Mexičan ročne vypije takmer 750 nápojov Coca-Coly.
Japonci absolvujú Štedrú večeru v KFC, kde si dajú veľkú porciu kuracích krídel

Ide o natoľko obľúbený zvyk, že si zákazníci musia svoje miesta rezervovať 2 mesiace vopred. Prevažná väčšina obyvateľov krajiny vychádzajúceho slnka sú budhisti a šintoisti, Vianoce tak slávia len pre zábavu.
Vianočné trhy majú najstaršie korene v Nemecku

Prvé sa uskutočnili v Mníchove (1310), silnú tradíciu majú aj v meste Bautzen (1384) či v Drážďanoch (od roku 1434).
Santa má skutočné PSČ – H0H 0H0

Každý rok mu svoje vianočné želania posielajú milióny detí z celého sveta. Ich listy sú skutočne doručené do poštového skladu v Kanade, v minulosti na niektoré z nich kanadskí poštoví úradníci aj odpovedali.