Na Black Friday nemusíte ušetriť, pozor na klamlivé superzľavy

Na Black Friday nemusíte ušetriť, pozor na klamlivé superzľavy Reprofoto youtube Shelbizleee

Ako každý rok, aj tentokrát predajcovia vábia zákazníkov na výrazné výpredajové ceny počas marketingovej akcie Black Friday. Nie každá Black Friday znamená, že zákazník ušetrí. Často je to opak.

 

Odborníci preto radia, aby sa spotrebitelia nenechali oklamať a nakupovali s rozumom.

Populárny fenomén Black Friday pochádza zo Spojených štátov amerických, no v posledných rokoch je už „ako doma“ aj na Slovensku. Aj keď oficiálne ide iba o jeden deň, pripadajúci vždy na štvrtý novembrový piatok, u niektorých predajcov výpredaje prebiehajú niekoľko dní ba aj týždne.
Otvára sa tak nimi sezóna predvianočných nákupov, kedy hlavne e-shopy sľubujú „obrovské“ zníženia cien.

Nie všetky ponuky sú tak výhodné, ako by sa na prvý pohľad mohli zdať. Zatiaľ čo vlani sa priemerná výška reálnych zliav pohybovala okolo 20 %, tohto roku je to podľa nákupného poradcu Heureka v priemere 18 %. Znamená to, že na e-shopoch prezentujúcich 80 či nebodaj 90 % zľavy by mali zákazníci dozaista spozornieť, upozorňuje v tlačovej správe porovnávač cien spoločnosť Heureka.

Mnohý predajcovia sa na Black Friday pripravujú už niekoľko mesiacov tak, že tovar postupne navyšujú. Výsledkom je, že zľavnený tovar o napríklad 50 percent, môžu za tú istú cenu predávať iní predajcovia za podobnú cenu bez zľavy.
„Niektoré e-shopy produkty pred zľavnením umelo nadcenia. Heureka zákazníkov pred klamlivými zľavami chráni tým, že celoročne monitoruje vývoj cien produktov na 11 tisíc e-shopoch, ktoré združuje. Preto zákazníkom odporúčame vždy si skontrolovať vývoj ceny produktu pred jeho kúpou,“ upozorňuje brand manager Heureky Marek Dobrý.

Pohyb priemernej ceny tovaru ukazuje grafická krivka pri každom tovare, takže kontrola je rýchla a skutočne jednoduchá.