Print this page

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine Foto: FB D. Trump

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

 

O schôdzke Trumpa s Levom Parnasom a Ihorom Frumanom dnes informovala televízia CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Parnas a Fruman majú americkej pasy, ale pochádzajú z Ukrajiny, respektíve z Bieloruska. Trump doteraz tvrdil, že týchto mužov nepozná. Podľa CNN im na decembrovej schôdzke povedal, aby prinútili ukrajinskú vládu obnoviť vyšetrovanie Bidena a jeho syna Huntera, ktorý na Ukrajine podnikal. Biden starší je favoritom demokratickej nominácie do boja o Biely dom a budúci rok sa zrejme pokúsi zabrániť Trumpovi v obhajobe mandátu.

Aktivity Parnasa a Frumana v USA nakoniec skončili škandálom, keď boli v októbri na washingtonskom letisku zadržaní a obvinení z nezákonného lobingu.

Schôdzka Trumpa s oboma mužmi, ktorá bola zachytená na fotografii, sa podľa CNN zúčastnil aj prezidentov právnik Rudy Giuliani, ktorý je podľa niektorých médií hlavným architektom "paralelnej" diplomacie USA na Ukrajine, ktorej cieľom je zvýšiť Trumpove šance na znovuzvolenie. Giulianiho advokát CNN povedal, že k žiadnej súkromnej schôdzke vlani v decembri v Bielom dome nedošlo, Trump si vraj s oboma podnikateľmi len potriasol rukou.