Print this page

Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO) Instagram heartofpoland

Poľsko si najalo americkú reklamnú agentúru, ktorá jeho krásy propagovala prostredníctvom fotografií z Prahy. Poľská národná nadácia zaplatila americkej agentúre White House Writers Group (WHWG) podľa poľského portálu onet.pl 5,5 milióna dolárov.

 

Príspevky o Poľsku, ktoré firma zverejňuje na sociálnych sieťach, navyše prakticky nikto nesleduje.

"Veľkonočný západ slnka v Poľsku", píše sa pri fotke z minulej jari s pohľadom na Vltavu a pražské mosty na Instagramovom profile heartofpoland, o ktorý sa z poverenia Poľskej národnej nadácie stará americká agentúra.

Keď táto firma informovala svetovú verejnosť o úspechoch poľského skokana na lyžiach Kamila Stocha, k statusu dala fotografiu akrobatického lyžiara.

 

Agentúra WHWG vo výročnej správe pre americké úrady uvádza, že v rámci zmluvy s poľskou nadáciou sa stará o propagáciu Poľska na internete. Podľa onet.pl ale jej príspevky na twitteri sleduje okolo 6000 ľudí, na videá na kanáli youtube sa takmer nikto nepozerá a profil heartofpoland na Instagrame sledovalo asi 50 užívateľov tejto sociálnej siete.

Podobne to dopadlo v minulosti aj na Slovensku. Keď HZDS na bilbordoch ospevovalo Slovensko a na fotke bol záber Švajčiarska.

Poľská národná nadácia vznikla v roku 2016, teda už v čase, keď bola pri moci súčasná vláda národno-konzervatívneho Práva a spravodlivosti (PiS).
Na domácej scéne nadácia pred dvoma rokmi vyvolala kontroverzné reakcie kampaňou nazvanú Spravodlivé súdy, ktorá obhajovala reformy justície presadzované Právom a spravodlivosťou, ktoré výrazne posilnili vplyv politikov na súdnictvo. V celom Poľsku sa vtedy objavili čiernobiele billboardy, ktoré uvádzali príklady údajných chýb súdov a útočili na sudcov.