Všetko, čo vás zaujíma ohľadne posielania peňazí, vkladov a výberov hotovosti v 365

Všetko, čo vás zaujíma ohľadne posielania peňazí, vkladov a výberov hotovosti v 365 Foto: 365.bank

Kedy mi prídu peniaze na účet do 365 z inej banky? Ako dlho bude trvať, kým sa pripíše platba z 365 na iný účet? Môžem vkladať alebo vyberať hotovosť? Všetko, čo chcete vedieť ohľadne platieb u nás, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

Ešte predtým však malé intro. Ako iste viete, našu Trišesťpäťku sa snažíme budovať okolo klienta a berieme si k srdcu každý váš podnet, výhradu či nápad na zlepšenie. Aj preto sme vytvorili v rámci nášho blogu sekciu s názvom „Otázky & odpovede“, kde budeme rozoberať témy, ktoré vás zaujímajú a na ktoré máme z vašej strany najčastejšie otázky. Nech sa páči, tu je prvá – posielanie peňazí, výbery a vklady.

Čo by ste mali vedieť o prevodoch

Poslať peniaze z účtu na účet v inej banke trvá jeden pracovný deň. Či už si vy sami posielate peniaze na svoj účet do 365 z inej banky, alebo robíte prevod zo svojho účtu v 365 inam. Na to, aby sme vám v 365 garantovali pripísanie peňazí na nasledujúci pracovný deň, je potrebné, aby ste ich odoslali v daný deň do 20.00 hod. (Spracúvame ich totiž niekoľkokrát za deň a do inej banky odosielame v nasledujúci pracovný deň.) Zrýchlené platby počas dňa zatiaľ v 365 nemáme, ale ak by bol o ne záujem, dajte nám vedieť.

Rovnako jeden pracovný deň trvá aj posielanie platieb zo Slovenska do zahraničia v mene EUR v rámci krajín SEPA. SEPA totiž predstavuje jednotnú oblasť platieb v eurách (tzv. Single Euro Payments Area) a všetky platby, ktoré uskutočníte v rámci krajín SEPA v eurách, sa považujú za „domáce“.

V poslednom čase ste sa možno stretli aj s pojmom okamžitých platieb medzi bankami, tzv. instantnými platbami v mene EUR v rámci krajín SEPA. Ich výsledkom je možnosť pripísať peniaze na účet v inej banke okamžite, resp. do pár sekúnd od ich odoslania, a to 24/7. Áno, je to téma, ktorá začína byť aktuálna už aj na našom trhu. Okamžité platby na Slovensku a ich národné špecifiká sú súčasťou návrhu Národného plánu z dielne NBS. Tento plán bude definovať aj termíny, spôsob a postup ich zavedenia na našom trhu. Aktuálne prebiehajú analýzy a my ako banka máme v pláne zapojiť sa do schémy okamžitých platieb. Dôležité je však podotknúť, že na to, aby sa splnil ich význam, je potrebné, aby sa zapojila väčšina bánk na našom trhu.

Posielanie peňazí z bežného účtu na sporiaci

Presúvať peniaze z bežného účtu na sporenie v rámci 365 si môžete kedykoľvek, v akejkoľvek výške a bez poplatku. Rovnako si môžete zo sporenia posielať peniaze späť na bežný účet. Presun pritom zaznamenáte v appke ihneď. Jedinou výnimkou môže byť, ak budete prevod robiť v čase bankovej uzávierky medzi 20.00 až 22.00 hod. Pokiaľ sa vám náhodou nebude dať zrealizovať alebo si sumu zo sporenia prevediete na bežný účet, ale appka tento presun hneď nezobrazí, skúste sa odhlásiť a prihlásiť do aplikácie, následne by sa už mali zobraziť správne.

Vklady a výbery hotovosti

Ďalšou z otázok, ktorú nám z času na čas adresujete, je, kde si môžete vyberať hotovosť a či si môžete vkladať peniaze na účet do 365. Jedno aj druhé je v zásade možné. Najskôr by sme však chceli pripomenúť, že u nás v 365 cash nie je king. ☺ Práve naopak, razíme cash less filozofiu a aj za desaťcentový rožok platíme kartou, hodinkami alebo mobilom. Až v prípade núdze (rozumej potreby hotovosti) siahame po „keši“. V tomto prípade majú naši klienti možnosť bezplatných výberov v našich bankomatoch a na poštách (druhá možnosť funguje cez klasický POS terminál, kde priložíte kartu a zamestnanec pošty vám vydá hotovosť). Výbery z cudzích bankomatov sú spoplatnené vo výške 2,5 eura (Nie, žiaľ, k účtu zadarmo vám nevieme dať free výbery zo všetkých bankomatov.) Za rovnakú sumu si viete vyberať aj v zahraničí.

A čo s vkladmi hotovosti na účet v 365? Vychádzajúc z toho, že dnes drvivá väčšina ľudí dostáva (resp. mala by dostávať) výplatu na bankový účet, by sa nemal človek tak často stretávať so situáciou, keď potrebuje vkladať hotovosť na účet. A pre ten zvyšok prípadov je tu jedno riešenie. Nie je to síce naša banková služba, ale môže byť nápomocná. Vklad viete totiž zrealizovať prostredníctvom poštovej poukážky (tej zelenej typu „R“) na pošte. Ako odosielateľa aj príjemcu pritom uvediete seba. ☺ Túto službu má pošta spoplatnenú (v závislosti od toho, akú sumu posielate, je to od 0,60 eura) a peniaze prídu na účet do dvoch pracovných dní.

Ďalšou možnosťou je služba Pay by square, ktorá funguje ako zrýchlený vklad. Opäť ide o spoplatnenú službu (od 1,10 eura v závislosti od sumy, ktorú posielate) a peniaze vám pripíšu na účet okamžite. Predtým si treba stiahnuť appku „By square“, zadať číslo účtu a sumu, na základe čoho sa vám generuje QR kód, ktorý ukážete pracovníkovi pošty. Alebo môžete ísť aj cez web. Túto službu poskytujú iba vybrané pošty, takže je dobré predtým, ako sa tam vyberiete, preveriť si, či idete na správnu poštu.

Záver

Na záver si to teda ešte zrekapitulujme. Poslať peniaze na účet do inej banky trvá spravidla jeden pracovný deň (garantovať vám to vieme, ak ich pošlete do 20.00 hod. predchádzajúceho dňa). Vyberať si môžete z našich bankomatov a na poštách zadarmo. Vkladať hotovosť je tiež možné vďaka službám na pošte – prostredníctvom poštovej poukážky a služby Pay by square.