Skutočne sú v bankách účty pre klientov zadarmo?

Skutočne sú v bankách účty pre klientov zadarmo? Foto: 365.bank

Aktuálne sa takmer všetky banky chvália s ponukou balíka služieb k bežnému účtu zadarmo. Je to pravda, k dispozícii sú. Ale vo väčšine bánk je stanovený poplatok za vedenie účtu a až po splnení bankou stanovených podmienok môže klient získať 50% alebo 100% zľavu z poplatku. Inými slovami, banka ponúkne účet zadarmo, ale až vtedy, keď na klientovi zarobí niekde inde.

 

Problém pre bežného klienta nastáva, ak si chce vybrať banku s účtom zadarmo a musí sa zorientovať v množstve rôznych kombinácií podmienok na získanie zľavy z poplatku za vedenie. Čaká ho prelúskať bezmála 23 krát podmienky typu „súčasne alebo zároveň“ a 32 krát podmienky typu „alebo“. Medzi najčastejšie podmienky bánk patrí posielanie príjmu na účet, platby kartou, zriadenie trvalých príkazov a inkás. Často si zároveň klienti musia zriadiť a využívať aj ďalšie produkty banky.

A preto sa vo Finančnej Hitparáde pozreli na podmienky bánk. V skutočnosti, účet zadarmo a bez akýchkoľvek podmienok dnes ponúkajú len tri banky.

Konkrétne, účet zadarmo a bez podmienok dnes ponúka len 365.bank, mBank a Fio Banka. Ak sa k požiadavke klienta pridá aj možnosť mať platobnú kartu zadarmo a bez podmienok, ostávajú už len dve banky – 365 a Fio. V mBanke má klient debetnú platobnú kartu k účtu zadarmo len v prípade, ak zaplatí kartou aspoň 70 eur mesačne, alebo ak má v banke úver. Inak je vedenie platobnej karty v mBank za mesačný poplatok 1,30 eur. Ďalšie banky sa rozlišujú v ponuke s ľahšie či ťažšie splniteľnými podmienkami. Napríklad v UniCredit Bank je potrebné, aby si klient bezhotovostne posielal na účet každý mesiac príjem vo výške aspoň 400 eur.

Účet zadarmo vrátane platobnej karty skutočne bez podmienok ponúka len 365.bank a Fio banka. Rozdiel nájdete aj v týchto bankách. Kým 365.bank je prvá slovenská mobilná banka, kde všetko vybavíte cez inteligentný telefón bez potreby návštevy banky, Fio banka využíva pobočkovú sieť, ktorú neustále rozširuje , aktuálne má už 18 pobočiek po celom Slovensku.

Pre porovnanie formou „mysteri shopping“ vytvorila Finančná Hitparáda profil klienta, ktorý pomerne aktívne pracuje so svojím účtom v banke, konkrétne mesačne realizuje: 

• 3 trvalé príkazy na úhradu
• 1 inkaso
• 2 jednorazové príkazy na úhradu realizované elektronicky, 0 príkazov na úhradu realizovaných v pobočke banky
• 1 výber z bankomatu vlastnej banky (vo výške 70 €), 0 výberov z bankomatu cudzej banky
• 5 platieb kartou
• suma platieb kartou 150 €
• kredity (príjem) na účet vo výške 500 €
• úspory klienta v banke min. 200 €
• klient využíva služby elektronického bankovníctva

V tabuľke vidíte, koľko náš klient v skutočnosti zaplatí v bankách za účet, po aplikovaní podmienok na získanie zľavy z poplatku za vedenie.

 

Poznámka:
* po splnení bankou stanovených podmienok je možné získať 50% alebo 100% zľavu z poplatku za vedenie balíka služieb
V tabuľke je uvedený najvýhodnejší produkt príslušnej banky po uplatnení podmienok zliav (podľa metodiky Finančnej Hitparády). Aktualizované 6.6.2019, zdroj: www.FinancnaHitparada.sk

Aktuálne podmienky bánk na získanie účtu zadarmo nájdete v prílohe.

Martin Švidroň, Finančná Hitparáda