Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ Foto: EP

Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spúšťajú spoločnú akciu - roadshow s názvom "Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ".


Roadshow, ktorá bude veľkou okružnou jazdou po Slovensku po 17 okresných a krajských miest, začína v piatok 26. apríla v Martine a končí 21. mája v Trenčíne a 22. mája v Krupine - tri dni pred eurovoľbami.

Zástupcovia inštitúcií EÚ budú v rámci kampane diskutovať so študentami aj občanmi jednotlivých miest o tom, čo znamená členstvo v EÚ a o čom sa v eurovoľbách 25. mája vlastne rozhoduje.

„Súčasťou programu na námestiach bude aj predstavenie dobrovoľníkov a aktivistov, programov určených pre mladých ľudí, ale aj úspešných projektov, o ktorých ľudia často nevedia, že sa v regióne zrealizovali vďaka eurofondom,“ informujú zastúpenia EK a EP. Pripravené budú súťaže, kvízy, pričom v jednotlivých mestách vystúpia miestni umelci –  tanečníci, speváci aj hudobníci zo základných umeleckých škôl, speváckych zborov, folklórnych súborov a regionálnych hudobných kapiel, ako aj hudobníci známi z televíznych obrazoviek. V jednom meste by sa mal zúčastniť prezident Andrej Kiska.

„Slovensko je súčasťou Európskej únie od roku 2004. Odvtedy sa konali voľby do Európskeho parlamentu už trikrát. Chceme, aby Európa a eurovoľby boli pre občanov Slovenska atraktívne a aby sa nezopakovala 13-percentná volebná účasť, ktorá nás zaradila na poslednú priečku európskeho rebríčka,“ povedal Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, podľa jeho slov kampaň je apolitická.

„Verím, že Slováci si uvedomujú, že v týchto voľbách ide naozaj o veľa. Európsky parlament hlasuje o všetkých zásadných právnych normách EÚ a kvalita zvolených europoslancov rozhoduje aj o miere akou dokážeme tento proces ovplyvniť. Svojou účasťou v týchto voľbách budeme rozhodovať aj o podiele antisystémových a deštruktívnych síl v budúcom parlamente, ako aj o tom, čomu chceme dať v budúcej EÚ prednosť. No, a okrem toho verím, že Slováci v ničom nechcú byť úplne poslední – a že budú chcieť ukázať, že vo volebnej účasti máme naviac ako pred piatimi rokmi,“ uviedol Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
 
Roadshow „Tentoraz idem voliť – Doma v EÚ“ je súčasťou mobilizačnej kampane, ktorej súčasťou sú aj diskusie so študentami na vysokých školách, zapojenie influencerov a tiež iniciatíva „Tentoraz idem voliť“, do ktorej sa zo Slovenska zaapojilo až 8 tisíc ľudí.

Odporúčame aj: Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)
 
Aké výhody nám prináša členstvo v EÚ?

Neekonomické výhody 

§  Najdlhšie mierové obdobie v histórii európskeho kontinentu – 70 rokov
§  Ako súčasť EÚ je aj Slovensko globálnym hráčom - sedí pri stole pri všetkých zásadných rozhodnutiach
§  možnosť študovať a získavať skúsenosti v zahraničí – Erasmus+
§  spoločné riešenie globálnych problémov – klimatické zmeny, ochrana životného prostredia a prírody
§  posilnenie demokratických hodnôt v krajine
§  zvýšenie bezpečnosti vďaka  justičnej a policajnej spolupráci
§  rozvoj vedy, výskumu a vývoja
§  spoločné celoeurópske riešenie odborných problémov, na ktoré jednotlivé štáty samostatne nemajú dosť prostriedkov ani expertov - napríklad navigačný systém Galileo, Európska lieková agentúra
 
Ekonomické výhody

§  polmiliardový spoločný trh bez bariér - voľný pohyb kapitálu, tovarov a služieb
§  možnosť pracovať kdekoľvek v EÚ
§  zvýšenie konkurencieschopnosti vo všetkých oblastiach hospodárstva
§  tlak na modernizáciu a zavádzanie high-technológií
§  odbúranie nákladov spojených s ochranou hraníc
§  rozvoj spolupráce s výrobcami v EÚ pri prenikaní na „tretie trhy”
§  nové podnikateľské príležitosti v EÚ a EÚ v našej krajine
§  posilnenie dôveryhodnosti krajiny a podpora vstupu zahraničného kapitálu
§  nepriame účinky – vplyv na sociálnu oblasť a zamestnanosť
§  vyšší objem nenávratných prostriedkov z EÚ
§  silnejšia pozícia pri vyjednávaní s globálnymi aktérmi – napr. internetové giganty Facebook, Google, mobilní operátori
§  eurofondy – hospodárska solidarita – vyrovnávanie regionálnych rozdielov
§  podpora poľnohospodárstva a vidieka

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.