Decathlon chcel vo Francúzsku predávať hidžáb na behanie. Po kritike to stopol (FOTO)

Decathlon chcel vo Francúzsku predávať hidžáb na behanie. Po kritike to stopol (FOTO) Foto: Nike

Predajca športových potrieb Decathlon sa rozhodol zastaviť vo Francúzsku plány na predaj hidžábu na behanie po tom, čo oznámenie o uvedení produktu vyvolalo značné kontroverzie. Uvedenie na trh je odložené až do odvolania.

 

Voči predaju športovej verzie pokrývky hlavy pre moslimky mala výhrady aj francúzska ministerka zdravotníctva Agnès Buzyn, informovali francúzske médiá.

Decathlon chcel podľa denníka Le Figaro s uvedením bežeckého hidžábu ísť v stopách značiek ako Nike či Uniqlo, ktoré v posledných rokoch vykročili do sveta "islamskej módy". V utorok ráno predajca informoval, že oznámenie o začatí predaja vyvolalo za jeden deň stovky reakcií a "bezprecedentnú vlnu urážok a vyhrážok". Večer potom firma oznámila, že svoj zámer opúšťa.

Foto: Decathlon

 

"K dnešnému (utorňajšiemu) večeru sme urobili rozhodnutie, že tento výrobok vo Francúzsku pre túto chvíľu nebudeme uvádzať na trh," povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL hovorca Decathlon Xavier Rivoire. Hidžáb značky Kalenji už obchodný reťazec predáva v Maroku a vo Francúzsku mal byť k dispozícii v najbližších týždňoch, píše agentúra AFP.

 "Toto je urážka pre milióny žien, ktoré bojujú po celom svete za slobodu svojho tela a mysle, s rizikom života. Toto všetko lichotí fanatikom... na úkor dôstojnosti... Vy ste hrobári ženských slobôd," napísala jedna z kritičiek na sociálnej sieti.

Decathlon pôvodne uvádzal, že uvedením športového hidžábu odpovedá na potreby niektorých bežcov. Ešte dnes Rivoire AFP tvrdil, že spoločnosť si plne stojí za rozhodnutím "sprístupniť šport všetkým ženám po celom svete". "Nadšenie pre produkt viedlo k tomu, že sme si položili otázku, či ho sprístupníme aj inde ako v Maroku," vysvetľoval hovorca.

Vo Francúzsku sa však proti tomu postavilo viacero politikov vrátane ministerky zdravotníctva. Buzyn uznala, že predaj športového hidžábu by nebol protizákonný, avšak "je to vízia ženy, ktorú nezdieľam". "Preferovala by som, keby francúzska značka závoj nepropagovala," dodala.

Hidžáb predáva aj Nike: