Láska sa nemeria peniazmi, ale práve financie stoja za nejednou partnerskou hádkou

Láska sa nemeria peniazmi, ale práve financie stoja za nejednou partnerskou hádkou Foto: Poštová banka

Ženy priznávajú, že ich nositeľmi do domácností sú prevažne muži a tí sa práve preto dožadujú väčšieho rozhodovacieho práva, ako sa s nimi naloží.

 

Financie vedia poriadne zakývať vzťahmi

Spoločné účty partnerov žijúcich pod jednou strechou nie sú bežné. *Má ich iba štvrtina ľudí žijúcich v spoločnej domácnosti. Sú preferované najmä staršími ľuďmi, priznala sa k nim tretina párov v dôchodkovom veku. Väčšina partnerov prispieva na spoločný účet proporčne výške svojho príjmu a pätina rovnakou sumou. Viac ako polovica mužov a žien však uviedla, že má svoj vlastný účet. „Ľudia však vo veľkej miere využívajú možnosť zriadiť disponenta na manipuláciu so svojim účtom. Má ho viac ako polovica našich klientov,“ dodáva hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Napriek tomu, že spoločné účty u nás nie sú populárne, pre slovenské páry je typické spoločné hospodárenie a rozhodovanie o financiách, ktoré podlieha diskusii a dohode. Deje sa tak vo väčšine domácností bez ohľadu na to, akou mierou sa partneri podieľajú na zveľadení rodinného rozpočtu. Platí to najmä pre väčšie plánované výdavky, ale aj pre úverové a sporiace produkty od banky. Výnimkou niekedy býva elektronika a automobil, kde majú hlavné slovo muži, ale aj v tomto prípade konečné rozhodnutie býva záležitosťou dvojice.

Takmer tretina žien a jeden z desiatich mužov uviedli, že ich partner/partnerka zarába viac. Kým väčšine mužov nevadí, ak ich polovička prispieva do rodinného rozpočtu významnejšou sumou, ženám prekáža, ak partner nosí domov menšiu výplatu ako ony. Zdá sa, že financie vedia poriadne zakývať vzťahmi. „Samotné peniaze nemusia byť problém, všímam si však, že nenaplnené očakávania medzi partnermi, súvisiace s peniazmi a rozpočtom, dokážu spolunažívanie v manželstve veľmi znepríjemniť. Treba si ale uvedomiť, že do vzťahu prinášame omnoho viac ako len peniaze,“ dodáva psychologička Lenka Uherová.

**V prieskume Poštovej banky o finančnom správaní sa mužov a žien však boli práve chlapi častejšie označení ako ´nositelia peňazí do domu´. A takmer polovica mužov si myslí, že ten, kto prináša najviac financií do domácnosti, má mať rozhodujúce slovo o tom, ako sa používajú. Muži sú sebavedomejší aj v otázke, či by dokázali splácať úver aj keby žili sami. „Ženy si v tomto prípade až tak neveria. Pramení to pravdepodobne aj z toho, že na konci mesiaca im zvýši menej. Z údajov našich klientov totiž vyplýva, že priemerne má jeden muž na účte vyšší zostatok ako jedna žena,“ uvádza L. Žáčková.

 

Výhody a nevýhody spoločného účtu partnerov

+ Mať spoločný účet je ekonomickejšie, platíte iba jeden mesačný poplatok a máte prehľad o finančných transakciách svojho partnera.
• Nevýhodou je, že ak chcete vykonať akúkoľvek zmenu v súvislosti so spoločným účtom, potrebujete podpis aj druhého partnera.
• Pri spoločnom účte platí, že po úmrtí jedného z majiteľov spadá polovica zostatku ku dňu úmrtia do dedičského konania. Stáva sa, že v rámci dedičského konania môže iný dedič zdediť celý zostatok a tu môžu vznikať problémy. Pri dedení sa totiž rozlišujú línie/skupiny, kde sa v prvom rade riešia nároky manžela/manželky a detí a až v druhej línii sú rodičia, druh/družka. V prípade druh/družka teda platí, že ak majú deti, tie majú ako prvé nárok na dedičstvo. Aj preto odporúčame, aby každý s partnerov mal svoj vlastný účet, je to prehľadnejšie, jednoduchšie, bezpečnejšie, dostupnejšie.

Inou možnosťou je zriadiť si k svojmu účtu disponenta. Aj tu však treba počítať s tým, že po úmrtí majiteľa účtu stráca disponent nárok na disponovanie s účtom a musí počkať na dedičské konanie. Preto je lepšie keď aj disponent má svoj vlastný účet.

Niekomu sa môže zdať čudné, ak partneri zdieľajú všetko okrem spoločného účtu. Iní považujú za čudné práve to, keď si partneri navzájom kontrolujú každý jeden výdavok, ktorý odchádza zo spoločnej kôpky peňazí. „Ľudia sú rôzni, majú rôzne potreby, preto nemusí všetkým vyhovovať spoločná kasa, ale pre niektoré vzťahy je práve spoločný účet zásadnou vecou pre ich fungovanie. Rozprávať sa o peniazoch je omnoho dôležitejšie, ako mať ich na jednej kope. V rodine nikdy nesmú byť tabu,“ radí psychologička. Na spoločných či oddelených účtoch teda nie je nič zvláštne. Omnoho čudnejšie je mať svoje peniaze iba na bežnom účte. V záujme zveľaďovania rodinného rozpočtu je rozumnejšie zhodnocovať ich v iných produktoch.

Poštová banka prináša od 1. februára do 31. marca dvojročný Termínovaný vklad, ktorý pri aktívnom využívaní Užitočného účtu klientovi prinesie zhodnotenie úspor vo výške až 2 % ročne. Vyskúšať ho môžu skutočne všetci, minimálna výška vkladu pre fyzické osoby je 500 eur. Založenie a vedenie vkladu je zadarmo, pričom každý klient získava automaticky garantovaný úrok 1 % p.a. počas celej doby viazanosti a navyše môže získať ďalšie 1 % p.a. ako odmenu za aktívne využívanie Užitočného účtu. Viac informácii na www.postovabanka.sk/terminovanyvklad.

*Prieskum Ľudia a peniaze, základná sonda do života Slovákov, realizovaný spoločnosťou 2muse na vzorke 1 454 resondentov.

**Prieskum o postavení mužov a žien v rôznych oblastiach spoločnosti, realizovaný spoločnosťou 2muse na vzorke 860 respondentov.