Potrebujete dielňu, kde vaše myšlienky dostanú tvar?

Potrebujete dielňu, kde vaše myšlienky dostanú tvar? Foto: Nadácia Orange

Nadácia Orange v spolupráci s Alianciou Stará tržnica a organizáciou Connect Coworking vytvorila pred troma rokmi vzdelávaco-komunitnú dielňu, v ktorej si široká verejnosť môže v praxi vyskúšať prácu s technológiami budúcnosti.

 

Lab powered by Nadácia Orange je jedinečný priestor pre kreatívnych ľudí, ktorí inak nemajú možnosť vyskúšať si prácu s digitálnymi technológiami ale aj rôznymi frézami či pílami. Za tri roky sa vďaka členstvu s nimi zoznámili stovky šikovných ľudí a vďaka Nadácii Orange medzi nich patria aj deti zo základných a stredných škôl či nízko-prahových centier.

Kreatívne hlavy, vývojári či študenti nájdu priamo v centre Bratislavy miesto, ktoré ponúka hneď niekoľko možností na vyžitie. Vzdelávaco-komunitná dielňa ponúka priestor na realizáciu pre všetkých šikovných ľudí, začínajúcich podnikateľov, zakladateľov startupov či študentov, ktorí pracujú na svojom projekte. Vďaka kvalitnému technickému vybaveniu, ktoré sa v dielni nachádza, môžu z nápadov vzniknúť kvalitné výsledky. Aké napríklad – inšpirujte sa vo videu.

„Tešíme sa, že Nadácia Orange aj prostredníctvom Labu vedie najmä deti k lepšej znalosti, ovládaniu a využívaniu moderných technológií či vytváraniu produktov digitálnej fabrikácie. Robíme to aj prostredníctvom organizovania pravidelných školení a workshopov pre základné a stredné školy a nízko-prahové centrá. Deti sa tak naučia vyrábať napríklad rôzne doplnky do domácnosti či programovať mikropočítače. Od otvorenia Labu prešlo jeho workshopmi cez 500 ľudí a desiatky z nich sa dnes môžu pochváliť tým, že si založili vlastnú značku,“ hovorí Milica Danková, manažérka Nadácie Orange a špecialistka CR.

Toto jedinečné komunitné centrum s kaviarňou a – samozrejme - rýchlym internetovým pripojením sa nachádza na dvoch podlažiach v priestoroch bratislavskej Starej tržnice na Námestí SNP 25. Dvere pre členov sú otvorené každý deň od 8.00 do 22.00.
Viac informácií získate na stránke www.lab.cafe/

 

Foto: Nadácia Orange

Technológie, ktoré sú v dielni k dispozícii:

• LEGO EV3 Mindstorm ponúka kombináciu univerzálnosti stavebného systému LEGO a najvyspelejších technológií. Sada obsahuje všetko pre stavbu, riadenie a velenie vlastného robota – 3 interaktívne servo motory, diaľkové ovládanie, senzor farieb, dotykový senzor, infračervený senzor a viac než 550 dielov LEGO TECHNIC. Jadrom produktu je inteligentná EV3 kocka s výkonným procesorom ARM9, USB portom pre WiFi a pripojenie k internetu, čítačkou micro SD kariet, podsvietenými tlačidlami a 4 motorizovanými dielmi. Riadenie robota je možné pomocou diaľkového ovládania, šikovným telefónom alebo tabletom. Vďaka 3D stavebnému programu alebo aplikácii je možné naprogramovať robotom chôdzu, reč, pohyb a zadávať im rôzne príkazy.

• Lupienková píla PDS120A1 slúži na pílenie plexiskla, sklolaminátu, peny, gumy, kože a korku. Robustná stolová priamočiara píla je vhodná na tvarové rezy v dreve do 50mm, v plaste do 30mm, v neželezných kovov do 10 mm.

• Sublimačná tlačiareň EPSON používa originálne dopĺňateľné kazety so sublimačným atramentom. Sublimačné farby sa vďaka svojmu zloženiu pod vplyvom tepla a tlaku dostávajú z pevného skupenstva priamo do plynného, vďaka čomu sa vytvorí odolnejší konečný obraz.

• Termolis dokáže potlačiť hrnčeky, šiltovky, taniere a rôzne sublimačné predmety s rovnou plochou.

• Raspberry Pi je jednodoskový počítač s doskou veľkosti zhruba platobnej karty, prípadne ide o niečo menšiu doštičku (výpočtový modul). Vyvíja ho britská nadácia Raspberry Pi Foundantion s cieľom podporiť výučbu informatiky v školách. Základom nového Raspberry Pi 2 je verzia SoC BCM2836 tiež firmy Broadcom, ktorý obsahuje štyri spätne kompatibilné CPU (štvorjadro) s taktom 900 MHz, posilnenú jednotkou SIMD a 1 GB pamäte RAM (Raspberry Pi 2B). Oba typy Raspberry Pi obsahujú grafický procesor VideoCore IV kompatibilný s OpenGL ES 2.0. Naopak neobsahujú žiadne rozhranie pre pevný disk alebo SSD - pre zavedenie systému a trvalé uchovanie dát je určený slot na SD kartu. Raspberry Pi výpočtový modul je ponúkaný na doske o veľkosti 67,6 × 30 mm, so zhodným SoC a druhým čipom, ktorý je softvérovo kompatibilný s SD kartou v modeli A/B. Je primárne určený pre zasunutie do užívateľskej dosky pomocou štandardného DDR2 SODIMM konektoru, prípadne do vstupno-výstupného modulu dodávaného výrobcom. Samotný výrobca ponúka k počítaču ako operačné systémy ARM verzie linuxových distribúcií Debian a Arch. Výrobca tiež ohlásil práce na systéme Rasdroid pre Raspberry Pi na báze Androidu 4.0.

• Laserový rezač GCC LaserPro Spirit GLS slúži na gravírovanie a rezanie MDF dosiek, pregliek a akrylu. Gravírovať dokáže akýkoľvek typ dreva. Slúži hlavne na zhotovovanie darčekových predmetov, stavby modelov a prototypov. Veľkosť rezacej plochy je 50cm x 70cm, reže do hĺbky 0,8 cm.

Ďalšie prístroje:
• Prístroje elektro kútika - elektro merač, spájkovačka, LED pásiky
• Drevospracujúce náradie - pílky, frézka, priečna pílka, rotačná brúska, pásová brúska, uťahovačky
• Ručné náradie - skrutkovače, račne, laserový merač, digitálny uhlomer, digitálna šublera
• Dokončovacie náradie - airbrush, farby, laky, štetce, valčeky, spreje