Na čo najčastejšie utrácajú na internete ženy a na čo muži?

Na čo najčastejšie utrácajú na internete ženy a na čo muži? Foto: Poštová banka

Online nákupy sú čoraz obľúbenejšie. Sú bezpečné? Cez internet najviac utrácame na stávkovanie.

 

Pohodlnosť a rýchlosť – to sú najväčšie benefity nákupov cez internet, ktorým na chuť prichádza čoraz viac našincov. V Poštovej banke sme sa pozreli na online míňanie našich klientov počas posledných piatich rokov. Počet transakcií a suma, ktorú týmto spôsobom utratili, sa zvýšili viac ako päťnásobne. V súvislosti s blížiacim sa Svetovým dňom pre bezpečnejší internet sme sa pozreli na možné nástrahy nakupovania cez internet.

Slováci milujú online nákupy. Skúsenosti s nimi má takmer každý Slovák (92 % mužov a 90 % žien). Prieskum ukázal, že tretina našincov takto nakupuje každý alebo takmer každý mesiac.* Najčastejšie uvádzaným dôvodom je pohodlie a, predovšetkým podľa žien, výhodná cena. Respondenti vyzdvihli aj úsporu času, to, že nákup cez internet im umožňuje rýchlo porovnať ceny podobných produktov, ponúka väčší výber, online obchody nemajú otváracie hodiny, ale zato umožňujú vrátenie tovaru v určitej lehote. V spontánnych odpovediach sa vyskytli aj priznania, že zákazníci sa tak vyhnú nepríjemným a otravným predajcom.

Kým v roku 2014 klienti Poštovej banky z pohodlia domova zrealizovali takmer 200-tisíc nákupov, vlani ich bolo viac ako milión. Pred piatimi rokmi takto minuli niečo cez 5,5 milióna eur, minulý rok to bolo vyše 26,5 milióna eur.

 

„Vo všeobecnosti sú väčšími online nákupnými maniakmi muži. Vlani utratili o 3,5 milióna eur viac než ženy. Sledované pohyby na účtoch ukázali, že dokonca aj počas predvianočných nákupov a novoročných výpredajov sa v internetových obchodoch viac realizujú chlapi,“ upresňuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Rozdiely vidíme aj v závislosti od regiónu. K online nakupovaniu inklinujú najmä v Bratislavskom kraji, kde sa v priemere uskutoční vyše 16 800 transakcií mesačne. Nasleduje Nitriansky, Košický a Trnavský kraj. „Najmenší počet nákupov evidujeme medzi našimi klientmi v Žilinskom kraji,“ dodáva L. Žáčková. Cez internet najviac míňame na zábavu v podobe stávkovania, lotérie, na oblečenie a módne doplnky, zariadenie do domácnosti, na letenky a lístky na vlak, ale obľube sa teší aj online nákup elektroniky.

8. február je Svetovým dňom pre bezpečnejší internet. Podľa slov Michala Krála, riaditeľa porovnávača cien e-shopov Pricemania, pri dodržiavaní základných pravidiel bezpečného nákupu na internete je prípadné riziko online nákupov minimálne. „Avšak vždy je lepšie byť obozretný a hlavne dávať si pozor, na akom webe zadávate svoje prihlasovacie či platobné údaje,“ dodáva M. Král. Klientom odporúčame platiť platobnou kartou len u dôveryhodných obchodníkov, ktorí sú zabezpečení službou 3D Secure. Všetky debetné platobné karty Poštovej banky túto službu podporujú. V súčasnosti ide o najbezpečnejší spôsob platby kartou cez internet. Transakcie sú po zadaní údajov na karte navyše potvrdzované jedinečným SMS kódom zaslaným počas platby na klientov mobil. Odborník ďalej odporúča:

• Najmä pri neoverených predajcoch plaťte až pri prevzatí tovaru.
• Dajte si pozor, či je webstránka predajcu náležite zabezpečená, aby nemohlo prísť k zneužitiu vašich údajov.
• Pri zadávaní platobných údajov sa uistite, že ste skutočne na zabezpečenej stránke banky či platobnej brány.
• Všímajte si, či sú transparentne vyplnené firemné a kontaktné údaje firmy, recenzie a certifikáty z porovnávačov cien (napr. Overený obchod), v ideálnom prípade nakupujte u overených predajcov.
• Ostražití treba byť najmä pri predajcoch, ktorí neuvádzajú kontaktné údaje, majú až podozrivo nízke ceny, prípadne majú nezabezpečený web (čiže chýba im tzv. SSL certifikát, na čo vás väčšinou upozorní prehliadač). Často tiež ide o zahraničné (alebo dokonca neexistujúce subjekty), ku ktorým na internete chýbajú akékoľvek hodnotenia či referencie.

„Elektronické služby, ktoré banka poskytuje či už cez internetbankig alebo mobilnú aplikáciu, sú bezpečné. Banka investuje nemalé prostriedky do bezpečnostných opatrení, aby boli peniaze našich klientov chránené,“ zdôrazňuje L. Žáčková. Pre dosiahnutie vysokej ochrany je však nevyhnutné, aby aj klienti dodržiavali základné pravidlá bezpečných online platobných transakcií:

• Nikdy neprezrádzajte svoje identifikačné údaje ako PIN, prihlasovacie heslá, a to ani rodinným príslušníkom.
• Neukladajte si prihlasovacie údaje do pamäte počítača a nepoužívajte ľahko uhádnuteľné heslá, alebo rovnaké heslo aké používate do iných aplikácií a služieb.
• Neodporúčame pripájať sa do internetbankingu cez verejné WiFi siete. V prípade nainštalovania podvodného softwaru tak môže dôjsť k úniku citlivých údajov a hesiel.
• Používajte len chránené počítače, ktoré majú nainštalované aktuálne verzie antivírusových programov.
• Odporúčame aplikácie mobil bankingu sťahovať si výlučne zo špecializovaných obchodov na to určených ako je Google Play a App Store.

Najčastejšou praktikou internetových podvodníkov je fishing. Ide o činnosť, pri ktorej sa podvodník snaží vylákať od používateľov heslá alebo prihlasovacie údaje, aby sa dostal k ich bankovému účtu. Väčšinou postupuje tak, že založí webovú stránku, ktorá vyzerá ako presná kópia už existujúcej stránky internetbankingu konkrétnej banky. Podvodník následne pošle klientom falošný email, v ktorom ich zdvorilo žiada, aby v záujme vlastnej bezpečnosti zadali na (podvodnej) stránke prihlasovacie údaje do internetbankingu, vďaka čomu sa môže prihlásil do ich účtov. „Prihlasovacie alebo citlivé údaje klienta banka od klienta nikdy nežiada prostredníctvom mailu či telefonátu. Klientov preto upozorňujeme, aby nedôverovali emailom a stránkam, ktoré ich od nich chcú vylákať práve touto cestou,“ uzatvára hovorkyňa Poštovej banky.

*Prieskum Muži vs.ženy, realizovaný agentúrou 2muse na vzorke 860 respondentov.