Ježiško je pripravený plniť detské želania, pozrite sa, kam môžte poslať List Ježiškovi

Ježiško je pripravený plniť detské želania, pozrite sa, kam môžte poslať List Ježiškovi Foto: FB Vianočná pošta

Jubilejný 20. ročník Vianočnej pošty je otvorený a deti nielen zo Slovenska môžu svoje priania posielať Ježiškovi. Ich listy a pohľadnice mu budú doručené prostredníctvom Slovenskej pošty a Poštovej banky.


„Nie je nič krajšie, ako keď sa môžete podieľať na plnení detských snov. Poštová banka podporuje tradície, ktoré formovali celé generácie a písanie listov je tiež jednou z nich, ale, žiaľ, vytráca sa. Preto sa opäť zúčastňujeme tohto krásneho projektu, vďaka ktorému aj naše deti, väčšinou zvyknuté už len na neosobné posielanie správ cez mobil, spoznajú čaro písania vianočných prianí,“ hovorí generálny riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko.

Počas uplynulých 19. ročníkov bolo do Rajeckej Lesnej doručených takmer 1,8 milióna želaní a kresieb od detí z celého sveta, pričom len vlani ich bolo takmer 105 tisíc. Ježiškovi píšu najmä deti zo Slovenska, ale chýry o Vianočnej pošte sa doniesli už aj do vzdialeného Bahrajnu, Brazílie, Číny, Indie, Japonska, Malajzie či Kazachstanu. Aj odtiaľ každoročne prichádzajú vianočné listy plné detských snov.

20. ročník Vianočnej pošty bol slávnostne otvorený v stredu, 14. novembra, v Rajeckej Lesnej a od tohto dňa až do 19. decembra môžu deti posielať listy, kresby, či pohľadnice, obsahujúce ich želania na adresu „Ježiško 999 99“. Ak nezabudnú dopísať aj svoju adresu, korešpondenciu označia známkou a pošlú ju z ktorejkoľvek pošty, alebo vhodia do poštovej schránky vo svojom okolí, Ježiško im určite odpovie, a to nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme a vďaka generálnemu partnerovi Vianočnej pošty, Poštovej banke, pribalí aj malý darček.

Deti sa tento rok prvýkrát stretnú aj s putovnou poštovou schránkou. Poštová banka s ňou navštívi vybrané materské školy na Slovensku a detičky tak budú môcť poslať pripravený list Ježiškovi priamo vo svojej triede. O zábavu sa im postará aj maskot Many, ktorý stráži úspory detí v Poštovej banke a divadelná formácia UŽ. Divadielko o „Vianočnej pošte alebo vianočnom putovaní Paulínky a Mirka“ im rozpovie príbeh o stratenom vianočnom liste. Vďaka nemu zistia, že darčeky pre svojich blízkych si môžu zabezpečiť aj samy, ak sa naučia správne šetriť. Aj takto sa Poštová banka snaží o finančné vzdelávanie už tých najmenších. Je nesmierne dôležité, aby sa deti učili narábať s peniazmi, osvojili si základné pojmy a pravidlá sveta financií. Iba tak sa v budúcnosti budú vedieť lepšie finančne rozhodovať.

Súčasťou slávnostného otvorenia aktuálneho ročníka Vianočnej pošty bolo aj predstavenie špeciálnej vianočnej poštovej známky v Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej. Námetom detskej známky je obrázok od Lindy Mészárosovej, žiačky ZŠ Rozmarínová 1 v Komárne, ktorej kresba anjela sa stala podkladom pre výtvarný návrh známky. Jej „krstným otcom“ je slovenský reprezentant vo vodnom slalome a niekoľkonásobný majster sveta a olympionik Michal Martikán.

Aj v tomto roku môžu deti spoločne s listami Ježiškovi posielať kresby – najkrajšia, ktorú zvolí odborná porota, bude námetom budúcoročnej vianočnej známky. Dôležité je, aby deti svoje kresby posielali na samostatnom hárku papiera.

Podrobné informácie o Vianočnej pošte 2018 sú dostupné www.vianocnaposta.sk.