Koncesionárske poplatky si môžu niektorí znížiť

Koncesionárske poplatky si môžu niektorí znížiť http://good-wallpapers.com


Oslobodenie alebo úľavu na platení poplatkov za rozhlas a televíziu je potrebné uplatniť do konca marca.

 

 

Platiteľ, ktorý si uplatnil oslobodenie od povinnosti platiť úhradu, polovičnú sadzbu úhrady alebo neplatenie úhrady z dôvodu viacnásobného odberu a túto skutočnosť do 31.12.2012 nepreukázal RTVS predložením dokladov, je povinný do 31.3.2013 vyberateľovi doložiť potrebné doklady.

Sú to doklady preukazujúce nárok na oslobodenie, zníženie sadzby, alebo neplatenie úhrady z dôvodu viacnásobného odberu. V prípade nepredloženia týchto dokladov do konca marca, budú od apríla obnovené predpisy úhrady platiteľovi so spätnou platnosťou od 1.1.2013 v plnej výške, informuje na svojej stránke RTVS.

Čítajte aj: RTVS zriadil ku koncesionárskym poplatkom infolinku

Kto môže žiadať úľavu:

Ťažké zdravotné postihnutie
Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má na adrese odberného miesta platiteľa trvalý pobyt, alebo sám je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím a vznik tejto skutočnosti oznámi a zároveň preukáže vyberateľovi úhrady.
Nárok na oslobodenie preukážte kópiou rozhodnutia o uznaní za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím vystavené ÚPSVaR alebo kópiou preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Viaceré odberné miesta

Platiteľ, ktorý je evidovaný dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti vo viacerých odberných miestach, platí úhradu len za jedno odberné miesto, ak vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady. Nárok na neplatenie úhrady za ďalšie odberné miesta elektriny preukážte dokladmi od dodávateľa elektriny za všetky odberné miesta, v ktorých ste odberateľom elektriny, s uvedením odberateľa elektriny a adresy odberného miesta.

Ukončenie oderu elektriny

Pri ukončení odberu elektriny platiteľ odhlásenie z evidencie platiteľov úhrady preukáže dokladom od dodávateľa elektriny o ukončení odberu elektriny, ktorý obsahuje meno odberateľa elektriny a adresu odberného miesta.

Zníženie sadzby na polovicu 

Sadzba úhrady sa znižuje na polovicu platiteľovi, ktorý je:
a.) poberateľom dôchodkových dávok podľa osobitného predpisu alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady. Zníženie sadzby preukážte kópiou rozhodnutia o priznaní dôchodku a čestným vyhlásením, že platiteľ, teda odberateľ elektriny, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti a nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti.

b.) poberateľom dávky v hmotnej núdzi alebo osobou spoločne posudzovanou s poberateľom dávky v hmotnej núdzi a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady.
Zníženie sadzby preukážte potvrdením ÚPSVaR, ktoré bude obsahovať, odkedy poberáte dávku v hmotnej núdzi a že poberanie dávky naďalej trvá.

 

Doklady preukazujúce nárok na zmenu sadzby, resp. odhlásenie zasielajte na adresu:
RTVS, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava s uvedením variabilného symbolu, alebo evidenčného čísla SIPO.

Podrobnosti o platení úhrad a výške sadzieb nájdete na stránkach www.uhrady.rtvs.sk

Call centrum: 02/32505200
Mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Podľa SME Doklady nemusia zasielať tí, čo ich už dali RTVS v rokoch 2009 až 2012. Kto ich dal pošte, teraz musí RTVS.

 

Aktualizácia (14. marca): Generálny riaditeľ RTVS predĺžil termín na predkladanie dokladov na 30. jún.