Microsoft prevezme LinkedIn za 26,2 miliardy dolárov

Microsoft prevezme LinkedIn za 26,2 miliardy dolárov Zdroj: Linkedin

Americká softvérová spoločnosť Microsoft prevezme za 26,2 miliardy dolárov internetovú sociálnu sieť LinkedIn.

Tá sa zameriava na odborne kvalifikovaných pracovníkov a uchádzačov o prácu. Pre Microsoft, ktorý pred rokmi kúpil za 8,5 miliardy dolárov firmu Skype a neskôr za 5,4 miliardy dolárov divíziu mobilných telefónov Nokia, je to pritom zďaleka najväčšia akvizícia. Dokončená by mala byť ešte tento rok.

Microsoft zaplatí za každú akciu LinkedIn 196 dolárov. To je takmer 50 percent nad piatkovou záverečnou cenou na burze v New Yorku. Akcie LinkedIn v úvode dnešného obchodovania podľa očakávania vystrelili prudko nahor a priblížili sa akvizičnej cene. Akcie Microsoftu takmer päť percent strácali, pokles ale neskôr zmiernili.

LinkedIn si ponechá svoju "výraznú značku, kultúru i nezávislosť", uviedla firma v tlačovej správe. Generálnym riaditeľom zostane Jeff Weiner, ktorý bude podávať správy šéfovi Microsoftu Satyovi Nadellovi.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov. Firma však čelí negatívnym dopadom poklesu na trhu s osobnými počítačmi, ktorý obmedzuje dopyt po operačnom systéme Windows.
Najnovšou akvizíciou získa Microsoft prístup k užívateľskej základni spoločnosti LinkedIn, ktorá má podľa svojho webu celosvetovo viac ako 433 miliónov užívateľov. Microsoft plánuje zvýšiť počet individuálnych aj firemných predplatiteľov služieb LinkedIn a rýchlejšie speňaženie kupovaného podniku chce dosiahnuť aj prostredníctvom cielenej reklamy.

Transakcia, ktorú jednomyseľne podporili správne rady oboch firiem, ešte musí získať súhlas regulátorov v USA, EÚ, Kanade a Brazílii. Microsoft chce transakciu financovať v hotovosti, finančné prostriedky plánuje získať vydaním nových dlhopisov.