Dostali ste pod stromček elektroniku, dajte si pozor na hackerov

Dostali ste pod stromček elektroniku, dajte si pozor na hackerov Ilustr. reprofoto youtube BIS

S rozmachom inteligentných zariadení prichádzajú aj kyberútoky, ktoré sú zamerané na takzvané smart zariadenia. Inteligentné hodinky, telefóny, vysávače, televízory či detské pestúnky spracovávajú množstvo dát, ktoré sú pre útočníkov zaujímavé.

"Smart elektronika prináša množstvo zaujímavých funkcií, ktoré vieme využívať aj vzdialene práve vďaka pripojeniu na internet, čo ale zároveň robí tieto zariadenia zraniteľné. Ak ich dostatočne nezabezpečíme, môžeme sa vystaviť útoku hackerov,” upozorňuje odborník na kyberbezpečnosť Michal Srnec zo spoločnosti Aliter Technologies. Srnec odporúča venovať zvýšenú pozornosť prednastaveným hodnotám a nastaveniam, najmä prednastaveným heslám, a obzvlášť pri zariadeniach s integrovanou kamerou myslieť na svoje bezpečie a súkromie v kontexte ako a kde sa finálne ukladajú dáta.

Motivácie hackerov môžu byť rôzne. "Môžu útočiť s cieľom získať dáta, ukradnúť našu online identitu, prístupové údaje do internetbankingu či využiť výpočtovú kapacitu našich počítačov napríklad na ťaženie kryptomien.”

Ľudia, ktorí si pod stromčekom nájdu elektroniku, by mali podľa kyberexperta dodržiavať základné pravidlá bezpečného správania sa na internete. "Odporúčam ľuďom, aby si v prvom rade zmenili prednastavené heslá, tieto prednastavené heslá sú potenciálnym útočníkom dobre známe. Myslieť treba tiež na svoje súkromie a v aplikáciách skontrolovať, k čomu požadujú prístup, či už ide o lokalizáciu polohy, prístup k mikrofónu, kamere, či do iných aplikácií v prepojenom smartfóne. Povolenia, ktoré nie sú potrebné pre beh aplikácie, či služby a funkcionality, ktoré v rámci smart zariadení nepoužívame, odporúčam vypnúť,” dodáva Michal Srnec.

 Veľký pozor si treba dať najmä na kamery a smart zariadenia s integrovanou kamerou. "Bezpečnostné kamery, detské smart pestúnky či iné zariadenia s kamerou využívajú často cloud, teda akési virtuálne úložisko na serveri mimo nášho domova. Cloud pritom neslúži iba na ukladanie dát, ale využíva sa aj ako prenosový bod, napríklad, aby sme sa z mobilu dostali na domácu kameru. To, ako je zabezpečený cloud, nevieme ovplyvniť, preto treba dbať na súkromie a myslieť na to, kam ich umiestnime a čo snímajú. Čo ale vieme ovplyvniť je nastavenie silného hesla. V minulosti sme sa stretli s prípadmi, kedy hackeri využili nedôslednosť ľudí, ktorí si nechali prednastavené heslá na detských pestúnkach. Hackeri to využili a tisícky záberov detí zverejnili na internete,” uzatvára Michal Srnec, odborník na kyberbezpečnosť. 

V prípade, ak využívate cloud na zálohovanie fotiek, odborník neodporúča, aby sa naň ukladali citlivé fotografie. Tie by v prípade útoku hackerov mohli byť zverejnené, ohroziť vaše súkromie, prípadne sa stať aj nástrojom na vydieranie.