Meta v USA pohrozila odstránením spravodajstva, ak tam prejde mediálny zákon

Meta v USA pohrozila odstránením spravodajstva, ak tam prejde mediálny zákon Ilustr. foto: Facebook

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms pohrozila, že ak v Spojených štátoch prejde nový mediálny zákon posilňujúci vyjednávaciu schopnosť spravodajských organizácií, mohla by zo svojej platformy v USA odstrániť kanál spravodajských príspevkov. V pondelok o tom informovali tlačové agentúry. Meta je vlastníkom sociálnej siete Facebook a ďalších projektov.

Firme vadí, že nový zákon by dal mediálnym spoločnostiam viac možností pri vyjednávaní o poplatkoch za využívanie spravodajstva na platformách, ako je práve Facebook. Podobný zákon, ktorý už predtým schválila Austrália, viedol k tomu, že správy tam z Facebooku na nejaký čas zmizli.

Meta je presvedčená, že jej platforma v skutočnosti mediálnym spoločnostiam pomáha, pretože zvyšuje návštevnosť ich vlastných internetových stránok. Mediálne firmy sa podľa Mety samy rozhodli dávať svoj spravodajský obsah na facebook, pretože je to prínosné pre ich hospodárenie.

Príslušnú legislatívu, v USA známu pod skratkou JCPA (Journalism Competition and Preservation Act), v Kongrese predložila senátorka za štát Minnesota Amy Klobucharová z Demokratickej strany prezidenta Joea Bidena. Má ale podporu v oboch hlavných stranách, teda aj medzi republikánmi.

Ak návrh prejde, budú mať vydavatelia a vysielacie spoločnosti väčšiu silu kolektívne vyjednávať s prevádzkovateľmi sociálnych sietí o vyššom podiele na príjmoch. Mediálne firmy tvrdia, že Meta generuje obrovské sumy peňazí zo spravodajstva zdieľaného na svojej platforme.

Najmä regionálne spravodajstvo sa za pandémie stretávalo s problémami, zatiaľ čo Meta vytvárala vysoké zisky, píše server stanice BBC.

"Ak Kongres schváli nepremyslený mediálny zákon ako súčasť legislatívy o národnej bezpečnosti, potom budeme nútení zvážiť aj tú možnosť, že správy zo svojej platformy odstránime úplne," povedal hovorca Mety Andy Stone. Meta Platforms tiež uvádza, že zdieľanie správ na facebooku jej prináša iba zlomok z celkových tržieb.

Zdroje agentúry Reuters uvádzajú, že práve o to sa zákonodarcovia snažia - teda zaradiť legislatívu JCPA k návrhom zákonov obranného charakteru, ktoré je nutné schváliť. Je to podľa nich spôsob, ako zabezpečiť, že sa dostane pomoc miestnym spravodajským spoločnostiam, ktoré sa stretávajú s problémami. Podľa obchodnej skupiny The News Media Alliance, ktorá zastupuje vydavateľov tlače, už miestne noviny ďalšie roky zneužívania zo strany veľkých technologických firiem neprežijú.

Podobný zákon schválený v Austrálii, ktorý tam začal platiť vlani v marci, viedol k tomu, že spravodajstvo tam z facebooku prechodne zmizlo. Keď sa ale proti Mete následne v Austrálii zdvihla vlna kritiky, firma od svojho rozhodnutia rýchlo ustúpila a nakoniec sa s austrálskou vládou dohodla. V oznámení k návrhu zákona v Austrálii Meta vlani uviedla, že pre sieť Facebook je obchodný prínos zo spravodajstva minimálny. "Spravodajstvo tvorí menej ako štyri percentá obsahu, ktorý ľudia vo svojej službe News Feed vidia," uviedla vtedy firma.

Americká legislatíva je súčasťou väčšieho súboru zákonov, ktorých cieľom je obmedziť silu veľkých technologických spoločností. Stúpenci legislatívy JCPA hovoria, že sociálne médiá sa v Amerike stanú "de facto miestnymi novinami", pokiaľ návrh nebude schválený.

"Snaha spoločnosti Meta vydierať Kongres znova dokazuje, prečo je tento monopol hrozbou pre demokraciu na celom svete," povedal šéf výskumu v organizácii American Economic Liberties Project Matt Stoller. Meta podľa neho mediálne firmy "žerie zaživa".