Ako ušetriť v zahraničí za internet a ďalšie telekomunikačné služby

Ako ušetriť v zahraničí za internet a ďalšie telekomunikačné služby Ilustr. foto: 4ka

Ako sa nedať nachytať a nezaplatiť prehnané sumy za mobilné telekomunikačné služby počas dovolenky? Budeme sa vedieť prihlásiť do 5G siete aj v zahraničí? A čo telka - vieme si ju vziať na dovolenku so sebou? Aj na tieto otázky odpovedá Marek Jánošík, vedúci produktového oddelenia mobilného operátora 4ka v rozhovore s Rolandom Kyškom v podcaste Čaj o 4tej.

Dovolenka na Slovensku

Ak sa presúvate po Slovensku z pohľadu využívania mobilných dát sa pre vás nič nemení. Napríklad v prípade 4ky môžu cestovatelia využiť bohatú nádielku dát v rámci paušálov Sloboda alebo využiť niektoré dátové balíky.

V prípade paušálov Sloboda sú tri základné paušály: Sloboda 100, Sloboda 300 a Sloboda nekonečno. K ním je možné dokupovať dátové balíky, dáta navyše. Tie obsahujú veľké objemy dát, konkrétne 10, 15 GB alebo nekonečný objem dát v rámci celej SR. Ak niekto zistí, že nárazovo potrebuje viac dát, tak v takom prípade použiť náš denný balík – denné nekonečno, je to balík za 1,50 a ponúka 15 GB dát, čo je slušná porcia. Ak má zákazník aj nejaký iný paušál, tak balík denné nekonečno sa míňa prioritne. Napríklad, ak chce pustiť deťom v aute rozprávku, lebo ho čaká 6 hodinová cesta na dovolenku, tak si kúpi práve tento denný balík. Všetky paušály sú dané tak, že sa flexibilne dajú prispôsobiť aktuálnym potrebám zákazníka. Ak sa zákazník vráti z dovolenky a je viac na wifi, nepotrebuje toľko dát, tak si vypne dáta navyše a funguje v svojom starom paušály Sloboda.

Verejná wifi na neznámom mieste

V zahraničí mnohých láka využívať verejné wifi s pocitom, že si ušetria vlastné dáta.
Ak je zákazník doma na Slovensku, nemusí sa vôbec obmedzovať, paušály Sloboda mu ponúkajú dostatočné objemy dát, ktoré sa v bežných podmienkach takmer nedajú minúť. A ak by sa to aj stalo, zákazník má k dispozícii dátové balíky - dáta navyše.

Špeciálne v niektorých krajinách je však tých dát pomenej, a je potrebné k ním pristupovať veľmi racionálne, a brať do úvahy aj bezpečnostné riziko. Napríklad Spievankovo môžete deťom pustite kľudne cez verejnú wifi. No keď idete platiť účty, tak sa radšej odhláste a pripájajte sa cez mobilnú sieť, ktorá je oveľa bezpečnejšia.

 Na dovolenku aj s televíznou službou

V poslednom období je veľmi populárna tzv. OTT TV, čo je televízna služba šírená cez internet, ktorú si môžete pozrieť n+a notebooku, v telefóne či v tablete.

Televízne práva sú prioritne určené pre SR, ale bez problémov je možné ju využiť v rámci EU, keďže platí jediná podmienka, že to bude dočasné – čiže v čase bežnej dovolenky. Napríklad na dovolenku do Talianska alebo Španielska si zoberiete lineárnu televíziu so všetkými kanálmi a tam si televíziu jednoducho pozriete cez internet.

Internet, hovory a správy v zahraničí

V EU platí veľmi výhodné pravidlo "roam like at home", čo znamená, že každý obyvateľ EÚ je oprávnený v rámci priestoru Európskeho hospodárskeho priestoru (krajiny EU a Lichtenštajnsko, Island a Nórsko) používať telekomunikačné služby za rovnakých podmienok ako doma.

Napríklad 4ka ponúka tri základné paušály Sloboda 100, Sloboda 300 a Sloboda nekonečno, ktoré sú použiteľné v celej EÚ. Každý z nich ponúka nejaký počet minút SMS, MMS  a dát. Tieto objemy je možné rovnako využiť v celej EU ako aj doma.

Pri dátových paušáloch navyše tie už nie je možné celé využiť v EU, ale len časť. Tieto dátové balíky obsahujú 4,17 GB dát využiteľné v EU. Celkovo tak v kombinácii Sloboda+ (Sloboda 100+, Sloboda 300+ alebo Sloboda nekonečno+) obsahuje 5,17 GB dát v EU.

Aké siete môže využívať zákazník v zahraničí

Zákazníci môžu využívať 5G pripojenie aj v rámci roamingových služieb. Aktuálne 4ka ponúka roamingové 5G služby v siedmych krajinách únie a tento počet sa bude zvyšovať.
Ak má zákazník telefón, ktorý zvláda 5G technológiu, tak sa vo vybraných krajinách môže pripojiť aj do 5G siete. Zoznam je na webovej stránke 4ky.

Prepájanie do zahraničných sietí

Pri prechode cez hranice by nás mal telefón automaticky prepojiť do siete niektorých z roamingových partnerov. Čo robiť, ak to telefón neurobí? V prvom rade je potrebné počkať. Potom, ako sa telefón ocitne v medzinárodnom roamingovom území, potrebuje nejaký čas, niekedy to je aj 10 minút.

Problémy pri prechode hraníc sú skôr spojené s dátovými službami, tie hlasové zvyčajne fungujú bez problémov.

Pri problémoch s dátami je potrebné v prvom rade skontrolovať nastavenie telefónu -  v menu telefónu povoliť dátové roamingové služby. Ak sa dátové spojenie neobnoví, tak treba skontrolovať APN pripojenie. Pri niektorých modeloch telefónov sa stáva, že pri prechode do zahraničia sa APN nastavenie zresetuje a treba ho nanovo nastaviť. Opäť v menu telefónu v nastaveniach APN je potrebné zadať internet a internetové pripojenie by malo fungovať. Ak ani tak internetové pripojenie nefunguje, je potrebné kontaktovať zákaznícku linku operátora, kde mu podľa konkrétneho telefónu poradia, aby mohol dáta využívať plnohodnotne aj v zahraničí.