Ministerka nechtiac zverejnila heslo nalepené pod obrazovkou

Ministerka nechtiac zverejnila heslo nalepené pod obrazovkou Foto: Instagram Veronika Remišová

Ministerka pre informatizáciu dnes baví internet svojim bezpečnostným prešľapom.

Veronika Remišová na Instagrame zverejnila v storke krátke video, na ktorom sa pochválila, že vystúpila na online konferencii. Na videu vidieť jej laptop a pod obrazovkou na žltom papieriku napísané heslo - Mirri2020 – ktorú tvíri skratka rezortu a rok jeho vzniku.

Chybu si všimla satirická stránka Zomri.

 

Pritom ministerka je šéfkou rezortu, ktorý má okrem iného na starosti online bezpečnosť.  Práve minulý týždeň Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT upozornilo, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine je vysoko pravdepodobná hrozba kybernetických útokov a to najmä na infraštruktúru prevádzkovateľov základných služieb a prvkov kritickej infraštruktúry.

Aktualizácia o vyjadrenie Veroniky Remišovej:  "Heslo na fotke by nikomu na nič nebolo. Išlo o neaktuálne heslo na prístup na videokonferenčné zariadenie. Podobne ako v mnohych firmách, na konferenčné hovory je vyhradené zariadenie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov ministerstva, a z ktorého nie je prístup k systémom ministerstva ani k žiadnym iným systémom. Má ho v správe IT odbor, ktorý sa stará o bezpečný a bezproblémový priebeh každej videokonferencie aj na úrovni ministerky. Po videohovore je vygenerované nové heslo - nálepky na zariadení už dva roky nikto neriešil.  Celý tento "obrovský škandál" je teda len o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky. A keďže nemáme žiadne škatule od šampanského či miliónové podvody, musíme si zrejme vystačiť "len" s takýmito senzáciami," napísala na facebooku ministerka.

Napriek tomu, jednoduché ľahkoprelomiteľné heslo nalepené na notebooku ministerky, ktorá má byť lídrom štátneho IT, v čase kybernetických hrozieb, vyznieva veľmi amatérsky a neprofesionálne.