Ruské úrady zastavili vysielanie liberálnych médií Echo Moskvy a Dožď

Ruské úrady zastavili vysielanie liberálnych médií Echo Moskvy a Dožď Foto: Dožď

Ruské úrady zastavili vysielanie liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy, oznámil jej šéfredaktor Alexej Venediktov. Zablokovali aj internetové stránky televízie Dožď. Podľa agentúry AP sa to stalo v súvislosti s tým, ako tieto médiá informujú o ruskej invázii na Ukrajinu.

 Ruská generálna prokuratúra uviedla, že Echo Moskvy a televízie Dožď na svojich internetových stránkach zverejnili "materiály s výzvami na extrémistické aktivity a lživé správy o postupe ruskej armády" na Ukrajine. Venediktov uviedol, že obvinenia prokuratúry "nevychádzajú zo žiadnych príkladov, zo žiadnych dôkazov, sú neopodstatnené a znamenajú urážku novinárov a občanov v Rusku". Dodal, že stanica sa proti rozhodnutiu bude brániť na súde. "Vidíme v tom... zavádzaie cenzúry, čo priamo zakazuje ruská ústava," povedal jeden z najznámejších ruských žurnalistov.

Ruské vedenie a oficiálne ruské médiá nazývajú ruský útok na západného suseda "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine. AP podotýka, že nezávislé médiá čelia v Rusku stále väčšiemu tlaku, ktorý sa ešte vystupňoval po štvrtkovom útoku ruských vojsk na Ukrajinu. Ruské úrady sa vyhrážajú nezávislým médiám uzavretím, pokiaľ nebudú dodržiavať oficiálnu spravodajskú líniu a budú o ruskom útoku informovať ako o "invázii" alebo "vojne".

Televízia Dožď už dlhšiu dobu figuruje na zozname takzvaných zahraničných agentov, na ktorom sa ocitajú médiá a organizácie nepohodlné ruským úradom. V reakcii na dnešné rozhodnutie úradov televízie uviedla, že "vo svojom spravodajstve striktne dodržiava ruské zákony".

Ruská verzia internetovej encyklopédie Wikipédie na twitteri podľa portálu novajagazeta.ru informovala, že ruské úrady jej hrozia zablokovaním kvôli článku "Vpád Ruska na Ukrajinu (2022)".