Akcie Netflixu klesli o viac ako štvrtinu, sklamal slabým výhľadom rastu

Akcie Netflixu klesli o viac ako štvrtinu, sklamal slabým výhľadom rastu

Akcie prevádzkovateľa internetovej televízie Netflix sa po začatí obchodovania prepadli o viac ako štvrtinu. Spoločnosť sklamala trhy údajom o počte nových užívateľov.

Vo vyhlásení po zverejnení hospodárskych výsledkov varovala, že kvôli silnejšej konkurencii, ktorá oslabuje jej pozíciu lídra v streamovaní videa, čaká pomalší rast počtu predplatiteľov aj v novom roku. Tento výhľad označuje agentúra AFP za historicky najnižší. Vo štvrtom štvrťroku sa Netflix medziročne zvýšil zisk o 12 percent na 607 miliónov USD.

Tržby firmy sa zvýšili o 12 percent na 7,7 miliardy USD. Netflix získal od októbra do decembra 8,3 milióna predplatiteľov, čo bolo o zhruba 200-tisíc menej, než predpokladal. V prvých troch mesiacoch nového roku potom čaká firma zvýšenie počtu predplatiteľov o 2,5 milióna, zatiaľ čo analytici čakajú prírastok až o štyri milióny.

Za minulý rok získal Netflix celosvetovo 18,2 milióna predplatiteľov. To bolo najmenej za posledných päť rokov. V roku 2020, keď pandémia choroby covid-19 prinútila ľudí zostať doma, Netflix získal viac ako 36 miliónov predplatiteľov a vykázal vysoký zisk. Firma má teraz po celom svete 222 miliónov predplatiteľov.

V posledných rokoch sa však na trhu presadzujú ďalšie služby podporované konkurentmi ako Walt Disney a Apple. Do streamovania videa sa snažia preniknúť aj televízie, ktoré tak chcú získať divákov a časť rozpočtov domácností. Rast konkurencie je tiež jedným z dôvodov, prečo sa Netflix vlani rozhodol expandovať do videohier.

Investori sa čoraz viac obávajú, že Netflix sa možno už blíži k vrcholu svojej popularity. Tieto obavy spôsobili prepad akcií z ich vrcholu 700 USD, kam sa dostali v polovici novembra, o viac ako 30 percent, upozornila agentúra AP. Podľa spoločnosti Parrot Analytics klesol podiel Netflixu na celosvetovom trhu streamovacích služieb v priebehu dvoch rokov kvôli vzostupu konkurentov z 55 na 45 percent.

Okolo 17:30 SEČ akcie Netflix odpisovali zhruba 22 percent na 396,66 dolára. Počas seansy sa prepadli až na 380 dolárov, čo oproti štvrtkovému záveru predstavuje pokles o 25,2 percenta.