Ruský cenzorský úrad zablokoval web sledujúci zásahy polície v Rusku

Ruský cenzorský úrad zablokoval web sledujúci zásahy polície v Rusku Foto: OVD

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval internetový server projektu OVD-Info, ktorý sleduje v Rusku zásahy polície. Informovali o tom dnes ruské médiá, podľa ktorých úrad konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý dospel k záveru, že cieľom projektu je propagácia terorizmu a extrémizmu. Podľa kritikov ide o ďalší krok Kremľa k umlčaniu jemu nepohodlných médií.

Platforma OVD-Info je známa vďaka starostlivému sledovaniu a počítaniu zatknutých pri pouličných protestoch v Rusku. Aktivisti s touto činnosťou začali najprv za masových protestov po parlamentných voľbách v roku 2011, ktoré boli podľa odporcov režimu poznačené početnými správami o podvodoch. Neskôr aktivisti vytvorili skupinu, ktorá v tejto práci pokračovala ďalej.

Časom sa údaje poskytované OVD-Info stali pre nezávislé médiá nepostrádateľné, pretože ruské úrady väčšinou o masovom zatýkaní pri protestoch mlčali alebo jeho rozsah znižovali.

OVD-Info tiež pôsobí ako skupina právnej pomoci. Vysiela právnikov, aby pomohli zadržaným demonštrantom na policajných staniciach a na súdoch.

V septembri ruské ministerstvo spravodlivosti platformu zaradilo na zoznam takzvaných zahraničných agentov. OVD-Info sa tak zaradili medzi ďalšie významné nezávislé médiá, ako sú napríklad televízia Dožď, investigatívne servery The Insider a Važnyje istórii alebo spravodajský server VTimes, ktorý však po zaradení na zoznam zanikol.

Rusko v roku 2012 prijalo zákon, ktorý úradom umožnil označiť ako takzvaného zahraničného agenta mimovládne organizácie, ktoré sú financované zo zahraničia a ktoré sa zaoberajú politickou činnosťou. Neskôr ho režim rozšíril aj na médiá alebo jednotlivcov. Takto označené organizácie alebo médiá sú vystavené prísnejším byrokratickým kontrolám a na verejných listinách či na webe musia mať viditeľne umiestnené vyhlásenie, že "plnia funkciu zahraničného agenta".