Na Slovensku rozbehli online darcovstvo a 16 miliónmi pomohli tisícom ľudí: ĽudiaĽuďom.sk oslavuje desaťročnicu

Na Slovensku rozbehli online darcovstvo a 16 miliónmi pomohli tisícom ľudí: ĽudiaĽuďom.sk oslavuje desaťročnicu Foto: Ľudia ľuďom

Desaťročie fungovania jediného otvoreného darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk, to je nielen takmer 16 miliónov eur, ktoré putovali k ľuďom v núdzi či rôznymi mimovládnym organizáciám. „Je to predovšetkým viac ako 210-tisíc darcov, ktorý sa rozhodli niekomu pomôcť. Už viac ako desať rokov tak môžu robiť na našej stránke adresne, pričom 100 % ich príspevku smeruje konkrétnej osobe, rodine či organizácii,“ bilancuje okrúhle výročie projektu Roland Kyška, riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n.o.

 

Portál ĽudiaĽuďom.sk vznikol s cieľom priniesť do darcovstva a charity väčšiu transparentnosť a efektivitu. Proces darcovstva je pod kontrolou verejnosti, keďže všetky transakcie sa okamžite zobrazujú online.
„Systém je otvorený všetkým, ktorí potrebujú pomoc, zaregistrovanie výzvy na podporu je jednoduché, jej publikovanie na ĽudiaĽuďom.sk rýchle. Portál je navyše úplne autentický - text, obsah aj vizuálna stránka ostávajú zachované tak, ako icj pripravil sám autor výzvy. Darca sa vie sám rozhodnúť, komu smeruje jeho dar a v prípade, ak nebude využitý v zmysle výzvy, má právo si ho žiadať späť,“ upresňuje Kyška.

Dekáda ĽudiaĽuďom v číslach:

• 15 746 940 €, vyzbieraných a prerozdelených
• 3 436 príjemcov, ktorým darcovia dokázali pomôcť
• 213 350 darcov pomohlo zlepšiť osudy ľudí núdzi
• 1 185 aktuálne registrovaných príjemcov
• 28 € je priemerný dar
• 30 000 € bol najvyšší jednorazový dar
• rekordných 205 685 € vyzbieral ťažko chorý Alex

Príjemcovia pomoci často nemajú na výber

Najčastejšími príjemcami pomoci sú ťažko choré deti a dospelí. Šimon Hanzely, trpiaci vážnym ochorením, sa po absolvovaní dostupných liečebných postupov na Slovensku, rozhodol osloviť darcov cez ĽudiaĽuďom.sk. Nemal na výber, keďže aktuálne najsľubnejší terapeutický postup je možné absolvovať iba v zahraničí. Finančne náročná liečba však nie je hradená zdravotnou poisťovňou.

„Na začiatku som považoval za takmer nemožné zhromaždiť finančné prostriedky potrebné na liečbu od cudzích ľudí. Vďaka portálu ĽudiaĽuďom.sk sa mi podarilo osloviť mojim príbehom, s cieľom absolvovať HSCT transplantáciu kmeňových buniek, širokú skupinu darcov. Spolu s kontaktami na sociálnej sieti sme naplnili potrebnú sumu oveľa skôr, ako som sa odvážil predpokladať,“ hovorí Š. Hanzely, ktorému takto často anonymní darcovia z celého Slovenska dali nádej na lepší život.

Darcovstvo v čase korony

V súčasnosti je na portáli ĽudiaĽuďom.sk registrovaných 70 000 pravidelných darcov.
„Pandémia koronavírusu negatívne ovplyvnila vôľu Slovákov prispievať, počas najtvrdších lockdownov sme zaznamenali pokles darov od bežných ľudí takmer o tretinu oproti predošlým rokom,“ vraví projektová manažérka portálu Romana Strapáková. Na aktuálny lockdown sa preto tím ĽudiaĽuďom.sk pozerá s obavami. Slováci sú podľa štatistík ĽudiaĽuďom.sk totiž najštedrejší práve v predvianočnom období. Počas leta sú príspevky darcov naopak najnižšie.

Spomedzi fyzických osôb, pomohlo ĽudiaĽuďom.sk doposiaľ najvyššou sumou 205 685 € ťažko chorému Alexovi, ktorý bojuje s vážnou chorobou. Z organizácií darcovia najviac podporili .týždeň – fond pre kvalitnú žurnalistiku, kde suma presiahla 590 000 €.

Najväčším donorom projektu darcovského portálu sú sesterské telekomunikačné spoločnosti SWAN a SWAN Mobile, vďaka ktorých finančným príspevkom príjemcovia nemusia hradiť žiadne poplatky a dokonca neznášajú ani náklady na bankové transakcie.

„Pri projekte stojíme od jeho začiatkov pre jeho unikátne inovatívne riešenie organizácie charity, umožňujúce bezpečné spájanie darcov priamo so žiadateľmi o pomoc, či podporu. Veľmi ma teší, že s ĽudiaĽuďom.sk môžeme oslavovať prvé dvojciferné narodeniny, konštatujúc, že “dielo sa podarilo”. Moje poďakovanie patrí celému kolektívu ludialudom.sk, všetkým overovateľom, ktorí nezištne obetovali svoj čas a energiu na overovanie žiadostí a hlavne všetkým štedrým Slovákom, bez ktorých by tento projekt nemal zmysel. Aj keď nepatríme medzi najbohatšie krajiny sveta, dokážeme si aj z toho mála navzájom pomáhať, ako len vieme,“ hovorí Juraj Ondriš, predseda predstavenstiev spoločností SWAN a SWAN Mobile.

Aktuálne je na portáli zaregistrovaných takmer 1 200 výziev o podporu. Prispieť na ne sa dá jednoducho on-line na www.ludialudom.sk a to buď príspevkom z platobnej karty alebo prevodom z účtu. „Aj v čase lockdownu vieme na diaľku pomôcť a urobiť niekomu krajšie Vianoce. Za desať rokov sme dokázali, že pomôcť vedia ľudia ľuďom,“ hovorí riaditeľ organizácie R. Kyška.