Print this page

Facebook zablokoval účty používateľov, ktorí viedli zastrašovaciu protiočkovaciu kampaň

Spoločnosť Meta, ktorá je prevádzkovateľom facebooku, zablokovala účty na sociálnej sieti odporcov vakcín proti covidu-19 vo Francúzsku a Taliansku. Títo odporcovia očkovania sa pri koordinovanej kampani vyhrážali lekárom, novinárom či politikom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Urážali lekárov, novinárov, poslancov, označovali ich za nacistov, pretože podporujú vakcíny proti covidu-19, a tvrdili, že povinné očkovanie povedie k zdravotníckej diktatúre," povedal v stredu na tlačovej konferencii Mike Dvilyanski, šéf oddelenia vyšetrovania hrozieb na facebooku. Podľa neho bola kampaň koordinovaná a jej aktéri sa dohovárali cez mobilnú aplikáciu Telegram, kde regrutovali nových účastníkov kampane a zdieľali zoznam osôb, na ktoré sa majú zamerať.

Zastrašovacia kampaň bola podľa firmy Meta napojená na konšpiračné hnutie V_V, ktorého priaznivci zaplavovali desiatkami tisíc komentárov aj diskusie na platformách YouTube, Twitter, VKontakt a ďalších.

Podľa analytickej firmy Graphika sa priaznivci hnutia V_V podieľali aj na narušovaní očkovacích kampaní, keď zahlcovali registračné systémy na očkovanie opakovaným objednávaním termínov a ich následným rušením.

Minulý mesiac napríklad talianska polícia vykonala v rôznych mestách krajiny domové prehliadky u dvoch desiatok radikálnych odporcov očkovania proti covidu-19, ktorí podľa nej podnecovali k násiliu, aj za použitia zbraní, voči vládnym úradníkom, lekárom či novinárom kvôli ich podpore koronavírových reštrikcií. Cieľom vyhrážok týchto extrémistov bol aj taliansky premiér Mario Draghi. Polícia pred raziou niekoľko týždňov monitorovala ich chat na aplikácii Telegram nazvaný Basta Dittatura (Dosť bolo diktatúry).