Facebook údajne plánuje najbližšie dni zmeniť meno

Facebook údajne plánuje najbližšie dni zmeniť meno Reprofoto youtube 60 Minutes

Americká spoločnosť Facebook plánuje budúci týždeň predstaviť svoje nové meno. Uviedol to server The Verge s odvolaním sa na informovaný zdroj. Facebook v reakcii na správu uviedol, že špekulácie nekomentuje.

 Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg sa chystá o zmene mena hovoriť na výročnej konferencii 28. októbra, nový názov by ale mohol byť predstavený skôr. Správa prichádza v čase, keď firma čelí rastúcim kontrolám americkej vlády kvôli svojim praktikám.

Premenovanie by znamenalo, že aplikácia sociálnych médií Facebook by bola jedným z mnohých produktov pod materskou spoločnosťou s novým názvom, ktorá bude dohliadať na skupiny ako Instagram, WhatsApp, Oculus a ďalšie, dodal The Verge. Medzi americkými technologickými spoločnosťami to nie je nezvyčajné, firmy menia názvy, keď sa snažia rozšíriť svoje služby.

Americká spoločnosti Google v roku 2015, keď rozšírila svoje podnikanie mimo internetové vyhľadávania a reklamu, zriadila holdingovú firmu Alphabet. Tá dohliada na rôzne podniky, od divízie autonómnych vozov a zdravotníckych technológií po poskytovanie internetových služieb v odľahlých oblastiach, upozornila agentúra Reuters.

Rozhodnutie o zmene názvu tiež zohľadňuje zameranie Facebooku na budovanie tzv. Metaverza, teda internetového sveta, kde ľudia môžu používať rôzne prístroje, pohybovať sa a komunikovať vo virtuálnom prostredí. Facebook výrazne investoval do virtuálnej a rozšírenej reality a chce prepojiť takmer tri miliardy užívateľov prostredníctvom niekoľkých zariadení a aplikácií. V utorok oznámil, že plánuje v Európskej únii v nasledujúcich piatich rokoch vytvoriť 10.000 pracovných miest so zameraním na tvorbu metaverza.

Podľa The Verge by názov firmy mohol mať niečo spoločné s názvom Horizon. Nedávno Facebook premenoval svoju vyvíjanú hernú platformu virtuálnej reality z Horizon na Horizon World.