Google vo väčšine európskych krajín obmedzí cielenie reklamy na mladistvých

Google vo väčšine európskych krajín obmedzí cielenie reklamy na mladistvých Ilustr. foto Google

Spoločnosť Google obmedzí cielenie reklamy na mladistvých na základe čŕt, ako je vek, pohlavie a záujmy. Obmedzenie, ktoré zadávateľom reklamy sťaží možnosti, ako osloviť osoby mladšie ako 18 rokov, má začať platiť od 2. septembra. V tlačovej správe to dnes uviedla Asociácie komunikačných agentúr (AKA).

Nové opatrenia pravdepodobne najviac pocítia firmy, ktoré sa zameriavajú na vekovú skupinu do 18 rokov, čo sú napríklad predajcovia herného príslušenstva a ďalšej elektroniky. Obmedzenie by sa malo dotknúť aj spoločností, ktoré ponúkajú alkohol a tabak či podnikajú v hazardných hrách.

Opatrenie sa zatiaľ bude týkať krajín v Európskom hospodárskom priestore (EHP), ktorého členom je aj Slovenská republika. Následne by malo platiť po celom svete.

S novými princípmi sa môžu stretnúť aj používatelia starší ako 18 rokov. Ak ich algoritmus internetového vyhľadávača vyhodnotí ako mladistvých, budú svoj vek musieť preukázať doložením osobných dokladov.

"V praxi to bude fungovať tak, že ak systém identifikuje daného užívateľa pod 18 rokov, prestane mu zobrazovať personalizované reklamy a reklamy zo senzitívnych kategórií, ako je gambling alebo alkohol. Užívatelia, ktorých systém identifikuje zle, môžu predložiť doklady, pomocou ktorých preukážu, že sú starší ako 18 rokov," uviedol Tomáš Varga z komunikačnej skupiny Publicis Group, ktorá je súčasťou AKA.

Podľa Vargu je predčasné špekulovať o tom, ako nové opatrenia ovplyvnia zadávateľov reklamy. Google bude obmedzenie testovať a je možné, že jeho podobu ešte zmení.

Osoby mladšie ako 18 rokov by mali po novom získať možnosť požiadať vo vyhľadávači o odstránenie svojich fotografií. V predvolenom nastavení by tiež malo ísť nastaviť bezpečné vyhľadávanie.

Mladiství si budú môcť nastaviť režim ochrany súkromia aj na serveri na zdieľanie videí YouTube, ktorý vlastní spoločnosť Google zo skupiny Alphabet. Aplikácie a webové stránky prevádzkované firmou Google by mali poskytovať údaje o tom, ako využívajú dáta mladistvých užívateľov.