Najviac na lobing v EÚ vynakladajú Google, Facebook a Microsoft

Najviac na lobing v EÚ vynakladajú Google, Facebook a Microsoft Foto: Google

Najviac peňazí na lobing v Európe vynakladajú americkí technologickí giganti Google, Facebook a Microsoft. Ukázala to štúdia organizácií Corporate Europe Observatory a LobbyControl. Firmy vynakladajú vysoké sumy v čase, keď sa EÚ snaží presadiť prísnejšie zákony, ktorých cieľom je moc týchto firiem obmedziť.

Technologický sektor vo výdavkoch prekonáva dokonca farmaceutický sektor, fosílne palivá, finančný a chemický sektor, ktoré v minulosti dominovali lobingu.

"Rastúca lobistická sila veľkých technologických firiem a digitálneho priemyslu ako celku odráža obrovskú a rastúcu úlohu týchto odvetví v spoločnosti," uvádza sa v štúdii. Dôvodom na obavy by podľa nej malo byť to, že tieto platformy môžu využiť svoj vplyv na to, aby sa ubezpečili, že ich hlasy sú v debate o nových pravidlách pre digitálne platformy počuť viac ako hlasy kritikov.

Štúdia uvádza, že 612 firiem, skupín a zväzov vynaloží ročne viac ako 97 miliónov eur za lobing v oblasti digitálnej ekonomiky. Štúdia vychádza z údajov, ktoré firmy do polovice júna vložili do registra transparentnosti EÚ.

Najviac peňazí vynaložil Google, a to 5,75 milióna eur. Nasledoval Facebook, ktorého výdavky na lobing predstavovali 5,5 milióna eur. Microsoft na rovnaký účel vynaložil 5,25 milióna, Apple 3,5 milióna, Huawei tri milióny a Amazon 2,75 milióna eur.

Technologický lobing sa zameriava na dva hlavné právne predpisy. Zákon o digitálnych trhoch a zákon o digitálnych službách. Tie platformám stanovujú, čo majú robiť a naopak nerobiť, a vyžadujú, aby viac sledovali obsah, poznamenala agentúra Reuters.

Štúdia tiež varuje pred napojením odvetví na Európsku komisiu (EK). Lobisti sa zúčastnili troch štvrtín z 270 schôdzok úradníkov EK k obom návrhom zákonov.