Konečne je k dispozícii dvojjazyčný certifikát o očkovaní, pozrite sa, ako ho získate

Konečne je k dispozícii dvojjazyčný certifikát o očkovaní, pozrite sa, ako ho získate

Od tejto soboty budete pri očkovaní automaticky dostávať certifikát v slovenskom aj anglickom jazyku. Od pondelka oň môžete požiadať cez stránku ministerstva zdravotníctva aj spätne. Je potrebné vyplniť online žiadosť na tejto stránke:

https://vakcinacia.nczisk.sk/certifikat

Na stránke vyplníte len rodné číslo, alebo iný identifikačný údaj, číslo, ktoré vám bolo pridelené na očkovanie, a mail, kam chcete, aby vám potvrdenie poslali.

Potom počkáte na potvrdzujúci správu, ktorá vám príde na mail. Viacerí upozornili, že to trvá aj niekoľko desiatok minút.

"Žiadame verejnosť o trpezlivosť. Každý, kto certifikát bude potrebovať, ho dostane. V súčasnosti ešte prebieha migrácia dát do systémov, ktoré generujú certifikáty o očkovaní. Toto sa týka všetkých, ktorí boli zaočkovaní dvoma dávkami vakcín pred spustením čakárne," upozorňuje Národné centrum zdravotníckych informácií.

Ministerstvo zdravotníctva chystá aj aplikáciu, ktorou sa preukážete zaočkovaním v celej Európskej únii.

V certifikáte bude zaznamenané aj prvé, aj druhé zaočkovanie.

26. júna sa spúšťa európsky tzv. green pas, po ktorom bude nasledovať prechodné šesťtýždňové obdobie na doladenie a prepojenie systémov. Došasný covid certifikát, ktorý sa bude vydávať dovtedy na Slovensku, umožní cestovanie medzi krajinami.