Rusko umiestnilo server Meduza na zoznam zahraničných agentov

Rusko umiestnilo server Meduza na zoznam zahraničných agentov Foto: Meduza

Ruské ministerstvo spravodlivosti dnes umiestnilo opozičný spravodajský server Meduza na zoznam zahraničných agentov. Úrad o tom informoval na svojich webových stránkach. Server kvôli tomu čaká podrobnejší dohľad vládnych úradov a nutnosť označovať svoje príspevky, píše agentúra Reuters.

"Ahoj všetci! Sme pre Rusko najnovším 'zahraničným agentom'," reagoval server Meduza na svojom twitterovom účte. Vydavateľská spoločnosť, ktorá je registrovaná v Lotyšsku, sa proti zaradeniu na zoznam odvolá.

Médiá zaradené na tomto zozname musia k správam vo vysielaní, príspevkom na sociálnych sieťach a audiovizuálnym materiálom pridávať dlhé vyhlásenie objasňujúce, že obsah vytvorilo médium "plniace funkciu zahraničného agenta". Tento termín je v Rusku vnímaný krajne negatívne.

Rusko už skôr na ten istý zoznam umiestnilo americkú rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) a tento rok jej niekoľkokrát udelilo vysoké pokuty za to, že sa za zahraničného agenta odmieta označovať. RFE / RL sa kvôli pokutám minulý týždeň obrátilo vo veci na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.