Britská tajná služba MI5 si založila účet na Instagrame, na Instagrame a Facebooku je už aj SIS

Britská tajná služba MI5 si založila účet na Instagrame, na Instagrame a Facebooku je už aj SIS Foto z filmu James Bond

Britská rozviedka MI5 si založila účet na Instagrame. Zdieľaním skutočných príbehov svojich zamestnancov alebo materiálov zo svojej minulosti chce zlepšiť povedomie verejnosti o svojej činnosti a zbaviť sa "stereotypu o pití martini", informoval web BBC News.

Účet na sociálnej sieti, na ktorej sa zdieľajú predovšetkým fotografie, "je pre väčšinu organizácií rutina, ale je to oveľa zaujímavejšie, keď je vašou prácou udržať tajomstvo," uviedol riaditeľ MI5 Ken McCallum. Kontrarozviedka ale podľa neho nemôže žiť "vo vlastnej bubline". Chce ísť s dobou a modernizovať vystupovanie, zároveň sa ale podľa McCalluma nemôže stať zo dňa na deň "otvorenou knihou".

MI5 patrí vo vstupe na sociálne siete k najpomalším tajným službám, jej účet ale za prvých osem hodín začalo sledovať cez 44.000 užívateľov. Pre porovnanie americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) sleduje na Instagrame 380.000 ľudí.


Slovenská SIS si vytvorila účet na Integrame a Facebooku s príchodom Vladimíra Pčolinského.



Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) nemá instagram, na twitteri je ale už vyše desať rokov a sleduje ju 23.000 ľudí.