ČR vydala do USA dvoch podozrivých z kyberzločinu v mnohých krajinách

ČR vydala do USA dvoch podozrivých z kyberzločinu v mnohých krajinách Ilustr. reprofoto youtube BIS

Česká republika vydala začiatkom marca do USA na trestné stíhanie dvoch ľudí podozrivých z počítačovej kriminality a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Podľa vyšetrovateľov boli súčasťou organizovanej skupiny páchateľov kybernetickej kriminality pôsobiaci v mnohých krajinách. Skupinu odhalila polícia v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Na webe o tom informoval hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

 Dvoch podozrivých Ukrajincov zo skupiny policajti zadržali v Česku vlani vo februári. Teraz sú obaja v Spojených štátoch, kde ich čaká súd. Môže im vymerať až 20 rokov väzenia, uviedol hovorca.

Podľa neho dvojica využívala k trestnej činnosti šifrovanú komunikáciu, platby v kryptomenách, založenie bankových účtov v českých bankách pod vymyslenú identitou, šifrované zariadenia, virtuálne privátne siete a ďalšie anonymizačné metódy, aby čo najviac sťažili svoje odhalenie. Škodu, ktorú podozriví cudzinci zadržaní v Česku spôsobili, policajti odhadli na 500.000 dolárov.

Podľa Ibeheja pracovali kriminalisti a IT špecialisti sekcie kybernetickej kriminality Národnej centrály proti organizovanému zločinu spolu s agentmi FBI na prípade tri roky.

Podľa amerického ministerstva spravodlivosti osobami vydanými z Česka sú 39-ročný Viktor Voroncov (Viktor Vorontsov) a 40-ročná Zlata Hanska Mužuková (Zlata Hanska Muzhuk). Správa na webe ministerstva upresňuje, že podľa obvinenia ich spiknutie fungovalo po celý rok 2017 a zameralo sa na sedem elektronických prevodov finančných prostriedkov v októbri a novembri toho roku.

NCOZ koncom januára minulého roka informovala FBI o návšteve Mužukovej a Voroncova v Prahe. Následne na základe trestného oznámenia a príkazu na zatknutie vydaného sudcom v Dallase 6. februára 2020 na žiadosť USA dvojicu zatkla a zaistila cenné dôkazy.