Ľudia budú môcť vidieť výstavu diel Rembrandta on-line (VIDEO)

Ľudia budú môcť vidieť výstavu diel Rembrandta on-line (VIDEO) Foto: NGP

Národná galéria Praha začala pripravovať on-line podobu výstavy Rembrandt: Portrét človeka, ktorej súčasťou by mala byť 3D prehliadka expozície.

ČTK to povedala hovorkyňa galérie Eva Sochorová. Niekoľko rokov pripravovaná výstava bola najprv na jar kvôli pandémii koronavírusu odložená, po septembrovom otvorení trvala len dva týždne do doby, než sa galérie v Česku znova uzavreli. V Česku nikdy nebolo možné vidieť toľko pokope toľko Rembrandtových diel a výstava podobného významu sa podľa usporiadateľov nemusí opakovať desiatky rokov.

Preto chcú jej podobu zachovať v digitálnej podobe, a umožniť ju záujemcom aspoň tak zhliadnuť. Výstava, pokiaľ sa bude môcť opäť otvoriť, skončí na konci januára a nebude môcť byť predĺžená. Získané výstupy budú slúžiť aj pre digitálne zdokumentovanie projektu a jeho archiváciu. Prvé video k výstave Rembrandta sa objaví v polovici novembra na sociálnych sieťach NGP.

Teraz sa na výstave natáča prvú časť videa, ktoré predstaví príbeh jedinej českej maľby od Rembrandta - Učenca v študovni. "Video odhalí záhady obrazu opradeného tajomstvom. Portrét Učenca z roku 1634 nezobrazuje obyčajnou fyzickú podobu neznámeho muža, Rembrandtovi sa v ňom majstrovsky podarilo zachytiť dramatický duchovný život portrétovaného starca - výraz jeho tváre rozpráva ...," uviedla hovorkyňa galérie. Kľúčové dielo výstavy v sebe podľa nej dodnes skrýva viac otázok než odpovedí a zaujíma výnimočné miesto v Rembrandtovej tvorbe.

On-line prezentácia, ktorú galéria pripravuje, obsahuje viac aktivít súvisiacich s výstavou. Malo by vzniknúť niekoľko komentovaných videí, ktorá predstavia vybrané diela so zameraním na medzinárodné pôžičky, venovať sa bude aj prácam na papieri, teda grafike a kresbe, ktoré majú v projekte zásadný priestor. Vznikne aj séria interaktívnych workshopov pre deti a 3D prehliadka.

Výstavu diel slávneho holandského maliara Rembrandta van Rijn otvorila NGP 25. septembra. Podľa vtedy platných hygienických nariadení mohlo na výstavy chodiť len maximálne 100 ľudí naraz. Napriek tomu za prvé dni jej konania, ktoré pripadli na predĺžený víkend, výstavu denne navštívilo v priemere takmer tisíc ľudí, na české pomery nezvyčajne veľa.

Výstava v paláci Kinských na Staromestskom námestí predstavuje 115 diel z významných zahraničných i tuzemských inštitúcií a súkromných zbierok. Okrem Rembrandtových diel ponúka práce jeho súputníkov aj nasledovníkov v dobových i umeleckých súvislostiach.