Projekt „Ženy ženám“ pomôže ženám zasiahnutým koronakrízou

Projekt „Ženy ženám“ pomôže ženám zasiahnutým koronakrízou Foto: ĽudiaĽuďom.sk

Projekt „Ženy ženám“ plánuje získať financie prostredníctvom internetovej aukcie umeleckého diela slovenskej umelkyne. Finančná pomoc získaná v internetovej dražbe, pôjde desiatim ženám, ktoré sa kvôli korone ocitli v náročnej životnej situácii, osamelým mamám alebo starým mamám samoživiteľkám.

Slovenská umelkyňa Jana Brisudová vytvorila umelecké dielo s názvom „NÁDEJ“ a na jeho základe vznikla limitovaná edícia strieborných brošní. „Rozhodla som sa sériu desiatich unikátnych očíslovaných brošní venovať na podporu príbehov uverejnených na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk,“ vysvetľuje Jana Brisudová. „Príbehy žien zasiahnutých koronakrízou chytili za srdce aj známe ženské osobnosti, ktoré sa stali ambasádorkami projektu,“ dopĺňa koordinátorka projektu Helena Tomková.

„Sme veľmi radi, že týchto 10 výnimočných verejne známych žien ukázalo, že majú srdce na správnom mieste a chcú aj v tomto ťažkom čase pomôcť a vyjadriť myšlienky vzájomnej spolupatričnosti.Vydražené čiastky z jednotlivých brošní poputujú v plnej výške žene, matke alebo babičke, ktorá potrebuje pomoc,“ uviedol Roland Kyška, riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM,n.o.

10 výnimočných verejne známych žien spolupracujúcich na projekte Ženy ženám:

Danka Barteková (strelkyňa)
Veronika CifrováOstrihoňová (novinárka)
Mariana Čengel-Solčanská (režisérka)
Mária Čírová (speváčka)
Monika Hilmerová (herečka)
Adriana Kučerová (operná speváčka)
Anastazia Kuzminová (biatlonistka)
Soňa Müllerová (moderátorka)
Aneta Parišková (moderátorka)
Silvia Šarköziová (hudobníčka)

Foto: Ľudiaľuďom.sk

Slovenská fotografka Jana Liška nafotila so ženami portréty, ktoré zabezpečia propagáciu celého projektu: „Popravde ja som vždy chcela byť súčasťou projektu, ktorý dáva skutočný zmysel. So ženami sa mi skvele spolupracovalo, každá z nich je krásna nielen zvonku, ale aj vo vnútri,“ povedala Jana Liška.

Vznik projektu Ženy ženám

Projekt vznikal niekoľko mesiacov.„Dostávali sme veľa príbehov žien, ktoré sú v zúfalej situácii. Tieto ženy sú hrdinkami dnešných dní, pretože neľahkú situáciu zvládajú samy s deťmi. Príbehov bolo veľmi veľa, my sme vybrali 10 pre nás najsilnejších,“ objasňuje zmysel projektu Ženy ženám Romana Strapáková z Ľudiaľuďom.sk.

„Tým, že sa ambasádorky postavia za jednotlivé príbehy, vytvoria akoby pomyselnú ochranu a tým nevystavia ženy a ich deti nepríjemným pocitom zo zverejnenia ich situácie,“ hovorí umelkyňa Jana Brisudová. „Zároveň sa práve vďaka týmto dámam podarí brošne vydražiť. Veríme, že práve teraz v predvianočnom čase budeme k sebe ľudskejší, všímavejší. Predpokladáme, že ten, kto si brošňu vydraží, má na jednej strane záujem a snahu pomôcť a na druhej záujem získať pre seba alebo pre svoju milovanú osobu vzácny šperk, ktorý bude pripomínať túto dobu. Brošňa je krásna a môže byť ozdobou každej ženy. Je to umelecké dielo, ktorého hodnota je znásobená použitím striebra, ako aj tým, že je to limitovaná edícia. Bude určite ozdobou každej ženy a vzácnou pamiatkou na tento čas,“uvádza Helena Tomková.

Dražiteľ, ktorý si brošňu vydraží, prispeje celou čiastkou na jeden príbeh. Ku brošni dostane certifikát podpísaný umelkyňou Janou Brisudovou a konkrétnou ambasádorkou brošne. „Ak by záujemcovia o dražbu chceli brošňu,ako aj fotografie ambasádoriek vidieť, môžu tak učiniť počas mesiaca novembra,“ vysvetľuje Helena Tomková. Brošňu spolu s portrétmi známych žien vystaví Viktoria’s Gallery v priestoroch na Dvořákovom nábreží 8 v Bratislave.

Autorka: Jana Brisudová

 „Verejná aukcia bude prebiehať od 14. do 28. novembra 2020 transparentne on-line na webe aukcie.LudiaLudom.sk, kde po registrovaní môže každý prihodiť k vyvolávacej cene ľubovoľnú čiastku. Brošňu získa, samozrejme, najvyššia ponuka,“ hovorí Roland Kyška.
„Na darcovskom portáli nájdu ľudia aj ďalšie príbehy ľudí, ktorí potrebujú pomoc a môžu im poslať akúkoľvek, aj menšiu čiastku, aby im pomohli,“ upresňuje jeho kolegyňa Romana Strapáková.

O diele
Jana Brisudová by rada prostredníctvom diela „Nádej“ odovzdala a posilnila pocit spolupatričnosti a nádeje pre Slovákov. Jej dielo je plné symboliky a nesie so sebou nielen smútok, ktorý koronakríza priniesla, ale aj množstvo nádeje a úcty voči tým, ktorí počas posledných mesiacov bojovali proti tejto chorobe v bielych plášťoch. Ako to sama umelkyňa popísala: „Dielo s názvom Nádej odráža súčasnú situáciu na celom svete. Veľmi to mnou pohlo, zalomcovalo, asi ako každým. Ale mala som potrebu vyjadriť nádej a najmä vďaku. Preto som vytvorila partu z jarných kvetov okolo tváre, ktorá má na jednej strane rúško, na druhej strane slzy, ale zároveň je tam záchranársky kríž a štvorlístky ako symbol nádeje a šťastnej budúcnosti.“Na základe tohto diela vznikla limitovaná edícia brošní. Prvú brošňu z tejto edície zaslala jej tvorkyňa našej prezidentke Zuzane Čaputovej.