Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú Google ponúka médiám

Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú Google ponúka médiám Foto: EP Holding

Český podnikateľ a majiteľ mediálnej skupiny CMI France Daniel Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú americká internetová spoločnosť Google ponúka francúzskym tlačeným médiám. Napísal to v príspevku zverejnenom na webe francúzskeho ľavicového denníka Libération.

Křetínský vlastní niekoľko francúzskych denníkov, ako je Elle, Marianne, Version Femina a Télé 7 Jours. V príspevku tvrdí, že dohoda nie je spravodlivá, a preto ju nepodpíše.

Křetínský v texte pripomína, že regulovať veľké internetové spoločnosti sa už so svojou smernicou pokúsila Európska únia a Francúzsko potom bolo prvou krajinou, ktorá ju začlenila do svojej legislatívy. Google, ktorý čelí kritike za to, že vo svojom vyhľadávači verejnosti zadarmo sprístupňuje spravodajstvo, tak musel s francúzskymi vydavateľskými spoločnosťami a s tlačovými agentúrami začať rokovať o platbách za využívanie ich obsahu.

Křetínský uvádza, že zmluvu, ktorú americká firma jeho tlačeným médiám teraz ponúka, nepodpíše, pretože pre nich nie je výhodná. V texte rozoberá viacero dôvodov, od právnych až po finančné. Google podľa jeho názoru nepochopil duch zákona a namiesto toho, aby sa snažil odmeňovať novinárov a médiá spravodlivo a transparentne a rešpektoval ich autorské práva, snaží sa ich kúpiť a vnútiť im svoj model.

Americkú firmu kritizuje tiež za to, že zneužíva nepriaznivú finančnú situáciu menších médií. V závere uisťuje, že jeho CMI France je pripravená a finančne vybavená na to, aby sa mohla brániť na súde ako sama za seba, tak aj v mene všetkých malých vydavateľov a novinárov, ktorých by podpis takejto dohody poškodil.