Print this page

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO) Foto: Facebook

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

 

Bude v 32 európskych krajinách vrátane Slovenska a Českej republiky, oznámila firma. Pôvodne chcela túto službu do Európy uviesť už vo februári, kvôli pochybnostiam zo strany regulátorov ale plán odložila.

Facebook vlani v septembri začal prevádzku zoznamovacie služby v Spojených štátoch.

"Spúšťame dnes Facebook Dating v Európe, aby sme pomohli viacerým ľuďom nájsť zmysluplné vzťahy prostredníctvom vecí, ktoré majú spoločné, ako sú záujmy, udalosti a skupiny," uviedla v stredu produktová manažérka Kate Orsethová. Upozornila, že firma pri novej službe kladie veľký dôraz na bezpečnosť a ochranu súkromia, pretože "hľadanie milostného partnera je hlboko osobnou záležitosťou".

Írsku Komisiu pre ochranu dát (DPC) vo februári znepokojilo, že ju Facebook o svojom zámere spustiť službu v Európe - pôvodne 13. februára - informoval iba desať dní vopred. Komisia vtedy tiež upozornila, že od firmy nedostala žiadnu dokumentáciu o hodnotení vplyvu na ochranu osobných údajov. Európska divízia Facebooku sídli v Írsku, čo z DPC robí hlavného regulátora tohto podniku v Európskej únii.

Orsethová podľa agentúry DPA uviedla, že tentoraz firma úradu predložila dokumenty s predstihom, hoci nemala povinnosť to urobiť. Zdôraznila, že služba je v súlade s pravidlami Európskej únie na ochranu súkromia, ktoré sú známe pod skratkou GDPR (General Data Protection Regulation).