Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat Ilustr. reprofoto TikTok

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

 Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. V prípade WeChatu bude od nedele výrazne obmedzené aj fungovanie aplikácie, súčasní užívatelia TikToku by ale zatiaľ nemali pocítiť žiadne výraznejšie zmeny. Trump svoje súčasné ťaženie proti čínskym aplikáciám zdôvodňuje obavami o národnú bezpečnosť.

Americké firmy budú mať podľa ministerstva od nedele zakázanú distribúciu aplikácií WeChat a TikTok. To znamená, že dva hlavné obchody s aplikáciami prevádzkované americkými podnikmi Apple a Google budú musieť tieto aplikácie odstrániť zo svojej ponuky, uviedol server CNBC.

V nedeľu nadobudne platnosť aj zákaz, ktorý výrazne obmedzí fungovanie aplikácie WeChat. V prípade TikToku takýto zákaz ale nezačne platiť skôr ako 12. novembra, čo aplikácii dá viac času na dojednanie transakcie, ktorá má umožniť zachovanie jej prevádzky v USA.

Jeden z predstaviteľov ministerstva obchodu podľa agentúry Reuters uviedol, že používatelia aplikácie WeChat v USA začnú od nedele čeliť problémom s jej fungovaním. "Môže byť stále použiteľná, ale nebude tak funkčná ako predtým," dodal. Upozornil aj na možné výpadky v činnosti aplikácie.

Majiteľom aplikácie pre zdieľanie krátkych videí TikTok je čínska spoločnosť ByteDance, zatiaľ čo komunikačnú aplikáciu WeChat vlastní čínska firma Tencent. Aplikácia TikTok uviedla, že s postupom amerického ministerstva obchodu nesúhlasí. Dodala, že poskytla všetky záruky ohľadom zaistenia bezpečnosti osobných údajov amerických užívateľov.

Cieľom ohlásených opatrení je podľa ministerstva obchodu "chrániť užívateľov v USA elimináciou prístupu k týmto aplikáciám a výrazným obmedzením ich funkčnosti". Ministerstvo však nemieni obyvateľov USA nútiť, aby aplikáciu prestali používať. Podľa jedného z predstaviteľov predpokladá, že ľudia sa v dôsledku obmedzenia funkčnosti dobrovoľne presunú k iným aplikáciám.

Čínska vláda podľa Trumpa môže aplikáciu TikTok a WeChat využívať na získavanie informácií o amerických občanoch. "Na prezidentov príkaz sme prikročili k významnému rozhodnutiu v boji proti záludnému zhromažďovaniu osobných údajov amerických občanov zo strany Číny," uviedol v dnešnom oznámení americký minister obchodu Wilbur Ross.

Predstavitelia ministerstva ale podľa agentúry Reuters upozorňujú, že zákaz tieto aplikácie sťahovať by Trump ešte pred začiatkom platnosti mohol odvolať, pretože ByteDance pracuje na dohode, ktorá má umožniť, že TikTok bude môcť v USA pôsobiť aj naďalej. Na dohodnutie týchto podmienok bol stanovený termín 12. novembra.

ByteDance teraz rokuje s americkou softvérovou firmou Oracle a ďalšími podnikmi o vytvorení novej spoločnosti TikTok Global. Snažia sa tak rozptýliť obavy Spojených štátov ohľadom bezpečnosti osobných dát užívateľov.

TikTok má v USA približne 100 miliónov užívateľov a je populárny najmä medzi mladými Američanmi, uviedol Reuters. Firma sama tvrdí, že denných užívateľov má v USA okolo 50 miliónov.