Rusko je pripravené spolupracovať s Huawei na sieti 5G

Rusko je pripravené spolupracovať s Huawei na sieti 5G

Rusko je pripravené spolupracovať s čínskou firmou Huawei pri budovaní mobilnej siete piatej generácie (5G). Podľa agentúry Interfax to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Huawei už dlhšiu dobu čelí obviňovaniu od Spojených štátov, že kradne technológie a vykonáva špionáž pre vládu v Pekingu, čo ale odmieta. Washington čínsku firmu z budovania sietí 5G vylúčil a k rovnakému postupu sa snaží prinútiť tiež svojich spojencov.

Európska únia zatiaľ sa zákazom technológií Huawei v sieťach 5G neprišla. Európska komisia začiatkom tohto roka členským krajinám iba odporučila, že by k budovaniu citlivých častí sietí 5G nemali pustiť firmy považované za bezpečnostné riziko. Rozhodnutie však ponechala na jednotlivých krajinách.

Napríklad rumunská vláda navrhla také podmienky pre výber zhotoviteľa telekomunikačných sietí 5G, ktoré Huawei z účasti v ňom de facto vyraďujú. Británia Huawei z budovania sietí 5G vylúčila. Francúzske úrady oznámili telekomunikačným operátorom plánujúcim nákup zariadenia Huawei pre siete piatej generácie, že povolenie pre tieto zariadenia nebude možné po ich vypršaní obnoviť. Dodali, že vzhľadom na dobe platnosti povolenia to v podstate znamená postupné vylúčenie Huawei z francúzskych sietí 5G do roku 2028.