Apple a Google stiahli hru Fortnite z databázy

Apple a Google stiahli hru Fortnite z databázy Foto: Fortnite

Technologickí giganti Apple a Google vo štvrtok odstránili úspešnú hru Fortnite zo svojich ponúk mobilných aplikácií kvôli aktualizácii, ktorá údajne porušuje ich pravidlá o platbách vnútri aplikácií. Herné štúdio Epic Games reagovalo podaním žalôb proti obom spoločnostiam, ktoré obviňuje z monopolistického správania. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Príčinou konfliktu je snaha Epic Games obísť Apple a Google pri platbách vykonaných vnútri mobilnej verzie jeho hry, z ktorých určitá časť bežne putuje prevádzkovateľovi obchodov s aplikáciami. Vývojári vo štvrtok podľa webu The Verge bez konzultácie s dvoma uvedenými spoločnosťami svoju hru aktualizovali a ponúkli hráčom nový spôsob platby, bez odvodu pre Apple a Google. Ceny boli pri novom spôsobe o 20 percent nižšie ako pri doterajších prevodoch.

Ako prvý zareagoval Apple. Fortnite vylúčil z virtuálneho obchodu App Store s tým, že Epic Games po dekádu trvajúcom partnerstve spustilo novú funkciu s "výslovným zámerom porušiť pravidlá App Store". Podľa Reuters sa analytici domnievajú, že hry tvoria najväčšiu časť transakcií v rámci App Store, ktoré sú zase pre Apple hlavným pilierom príjmov zo služieb. U väčšiny platieb vnútri hier či pri predplatnom aplikácií si Apple ponecháva 15 až 30 percent.

Google proti Fortnite zakročil vo štvrtok večer. Hovorca spoločnosti povedal, že Epic Games porušilo pravidlo jeho obchodu Play Store, podľa ktorého vývojári zahrnutých aplikácií musia pri produktoch vnútri videohier používať platobný systém od Googlu. "Vítame však možnosť pokračovať v diskusiách s Epic a priviesť Fortnite späť do Google Play," dodáva vyhlásenie.

Epic Games obe spoločnosti ihneď zažalovalo, pričom nežiada žiadne odškodné, ale súdne príkazy, ktoré by zastavili mnohé z praktík Applu a Googlu týkajúcich sa platforiem pre aplikácie. "Apple sa stal tým, proti čomu sa kedysi búril: molochom, ktorý sa snaží kontrolovať trh, blokovať konkurenciu a potláčať inovácie. Apple je väčší, mocnejší, viac opevnený a škodlivejší, než boli monopolisti minulosti," uvádza sa v žalobe predloženej súdu v Kalifornii.

Obvineniam zo správania, ktoré poškodzuje konkurenciu aj spotrebiteľov, čelili Apple a Google aj pri nedávnom vypočutí v americkom Kongrese so šéfmi celkom štyroch veľkých technologických firiem. Výkonný riaditeľ Applu Tim Cook vtedy povedal, že jeho spoločnosť nekryví trhové mechanizmy, pretože nedisponuje väčšinovým podielom na žiadnom z trhov, na ktorých operuje. Sťažnosť Epic Games ale má za to, že distribúcia aplikácií pre zariadenia od Applu a platby v týchto aplikáciách pre právne účely predstavujú samostatný trh, pretože používatelia zriedkakedy tento ekosystém opúšťajú.

Hra Fortnite uvedená v roku 2017 dosiahla masívnu popularitu najmä medzi mladými hráčmi, nainštalovať si ju ľudia môžu bezplatne. Mnohí ju hrajú na počítači alebo herných konzolách a mobilnú verziu používajú ako zálohu, píše Reuters. Stiahnutie z App Store znamená, že si ju nemôžu stiahnuť noví záujemcovia a že súčasní hráči nebudú dostávať aktualizácie. Hra by ale na zariadeniach, kde už je inštalovaná, mala naďalej fungovať.