Maroko špehovalo novinárov pomocou technológie izraelskej firmy

Marocká vláda využila technológiu kontroverznej izraelskej spoločnosti NSO Group na sledovanie novinárov Umara Rádího, ktorý kritizoval porušovanie ľudských práv v Maroku. Podľa agentúry Reuters to oznámila organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

 

Podľa zistení AI bol Rádího mobilný telefón vystavený niekoľkým "sofistikovaným" útokom, pri ktorých bol do zariadenia tajne nainštalovaný spyware od NSO, ktorý nesie názov Pegasus.

"K útokom došlo v čase, keď marocké úrady opakovane Rádího obťažovali, pričom jeden útok sa uskutočnil len niekoľko dní potom, čo sa spoločnosť NSO zaviazala, že zabráni tomu, aby boli jej produkty využívané pri porušovaní ľudských práv, a pokračovali najmenej do januára 2020," uviedla Amnesty International.

Danna Ingletonová z technologického oddelenia AI poznamenala, že ak NSO nezabráni tomu, aby jej technológia slúžila k porušovaniu práv, malo by jej byť zakázané, aby ju predávala vládam, ktoré ju pravdepodobne k porušovaniu práv využijú.

Zistenie AI podľa Rádího dokladajú, že "marocké úrady využívajú svoje sledovacie technológie na úkor práv na súkromie". "Obávame sa, že špionáž sa pre úrady stala nástrojom vlády," dodal.

Hovorca NSO uviedol, že spoločnosť sa vo svojej praxi týkajúcej sa ochrany práv riadi pokynmi OSN a akékoľvek porušenie týchto zásad berie vážne. "Odpovedali sme priamo Amnesty International po tom, čo sme sa dozvedeli o jej obvineniach (...) okamžite preskúmame poskytnuté informácie a pokiaľ k tomu bude dôvod, spustíme vyšetrovanie," poznamenal hovorca. NSO uviedla, že nemôže odhaliť totožnosť zákazníkov.

Vlani AI oznámila, že sa dvaja marockí aktivisti za ľudské práva stali terčom hackerských útokov, pri ktorých boli použité nástroje NSO. Spyware Pegasus bol spájaný s politickou špionážou tiež v Mexiku, Spojených arabských emirátoch či v Saudskej Arábii, uviedol Citizen Lab Torontskej univerzity, ktorý sa zaoberá digitálnym sledovaním. NSO ale pochybenia odmieta.

Spoločnosť WhatsApp, patriaca Facebooku, NSO Group v októbri zažalovala. Izraelskú firmu totiž viní z podielu na špehovaní užívateľov svojej rozšírenej komunikačnej aplikácie.

Rádí bol v marci podmienečne odsúdený na štvormesačné väzenie za tweet z roku 2019, v ktorom kritizoval súd so skupinou aktivistov.