Počítačové hry zažívajú najlepší rok. Namiesto kina a seriálov možno zlákajú aj vás

Počítačové hry zažívajú najlepší rok. Namiesto kina a seriálov možno zlákajú aj vás FOto: Swan

Ako si skrátiť dlhé dni a večery, ktoré teraz musíte tráviť najmä doma? Jednou z možností môžu byť aj počítačové hry, prípade ich obdoby na konzolách Xbox a PlayStation

Kým to zavrhnete ako zbytočnú zábavku pre deti, chvíľu počkajte. Zozbierali sme niekoľko dôvodov, vďaka ktorým možno zmeníte názor a za monitor alebo televízor s konzolovým ovládačom v ruke si nakoniec radi sadnete aj vy. 

Hry vás spoja s vašimi priateľmi

Na on-line pivo a dlhé každodenné telefonáty zrejme niektorých kamošov nenahovoríte, ale čo tak jeden-dva zápasy vo virtuálnej FIFE alebo NHL

Dnes už sa hry hrajú hlavne prostredníctvom multiplayeru, teda cez internet. Počítačom ovládaných protivníkov nahrádzajú skutoční ľuda, ktorí budú vždy reagovať bystrejšie a nepredvídateľnejšie. Všetko vás preto bude baviť aj po stýkrát rovnako, ako na začiatku.

Zmeriate si svoje sily, ponadávate na chyby a popri tom prehodíte aj pár viet o tom, ako zvládate čakanie na koniec sociálnej izolácie a žijete bežný život. 

Bude vám na to stačiť jednoduchý headset spájajúci slúchadlá a dostatočne kvalitný mikrofón. Konzoly majú už nástroje na komunikáciu s ostatnými zabudované, na počítači môžete použiť napríklad aplikáciu Discord

Nie sú to len strieľačky

Pod pojmom počítačové hry si zrejme predstavíte najmä strieľanie na protivníkov, no žánrov je už ďaleko viac. 

Tituly ako The Sims a Zoo Tycoon hráva aj veľa žien a dievčat. Overcooked a Human Fall Flat zas priamo vyžadujú spoluprácu ostatných hráčov, inak sa k vytúženému koncu nikdy nedostanete.

Lepšie ako film v kine

Takáto zábava cvičí vašu koordináciu, zlepšuje angličtinu a priestorové vnímanie. A čo v prípade, že sa od internetu rozhodnete odstrihnúť a hrať predsa len úplne sami, v režime Single Playeru? 

Hry ako Detroit: Become Human, Life is Strange alebo vlaňajšia Death Stranding majú tak kvalitný príbeh, za aký by sa nemuseli hanbiť ani tvorcovia nejedného filmu či seriálu. 

Ak vám príde v poriadku pustiť si niečo zo streamovacích služieb alebo ponuky slovenských televízií, naozaj nie je najmenší dôvod opovrhovať počítačovými hrami, kde scenár ovládate sami.

 

Kde a ako? Aj za prekvapivo málo peňazí

Dnes sa z herných konzol stal doslova hit. PlayStation 4 sa drží na cene okolo 300 eur, Xbox One S All-Digital je vo verzii bez otvoru na DVD (hry aj tak sťahujete on-line) už za 220 eur. 

Obe platformy potom ponúkajú aj hry prostredníctvom mesačného predplatného. Už za necelých 10 eur mesačne môžete hrať stovky hier z balíka PS Now alebo Xbox GamePass aj bez toho, aby ste si ich kupovali zvláśť v obchodoch. Všetko funguje ako Netflix, len na hry. 

Do pozornosti sa snažia pretlačiť aj služby ako Google Stadia (zatiaľ nie je dostupná u nás) alebo Nvidia GeForce Now, vďaka ktorým môžete hrať hry aj na bežnom kancelárskom počítači bez výkonnej grafiky

Dostanete to až na profesionálnu úroveň? 

Na to, aby ste boli dobrý hokejista, futbalista alebo hráč tenisu, musíte mať talent, dostatočnú kondičku a odhodlanie trénovať každý deň.

Počítačové hry sú oveľa lacnejšie a dostupné úplne pre každého. Ak vám to pôjde od ruky, možno to dotiahnete až na niektorý z Esports turnajov, alebo sa stanete slávnymi na Twitchi

Súčasné obdobie má navyše úplne opačný efekt. Mnohí profesionálni športovci, ktorí na skutočné ihriská a štadióny zatiaľ nemôžu, sa posadili za klávesnice, myši a ovládače.

E-verziu svojich zápasov spustila anglická Premier League a piloti Formuly 1 si spolu s YouTubermi a známymi osobnosťami sadli aj za simulátory zložené z volantov a pedálov.

Vy sa k nim môžete pridať vďaka superrýchlemu internetu od SWANu. Ten môžete mať už od 9,99 eur mesačne.