Apple a Google pripravujú platformu, ktorá vás upozorní na stretnutie s nakazeným

Apple a Google pripravujú platformu, ktorá vás upozorní na stretnutie s nakazeným

Technologickí giganti Apple a Google v piatok oznámili, že na boj proti koronavírusom chcú spoločne využívať užívateľské dáta z telefónov so systémami Android a iOS na vytvorenie platformy, vďaka ktorej budú ostatní užívatelia varovaní pred možným kontaktom s nakazenou osobou.

Podobné projekty vyvolávajú otázky o ochrane osobných údajov, Apple s Googlom ale sľubujú, že súkromie bude zaručené. Podľa Americkej únie občianskych práv sa zdá, že projekt sa snaží najväčším rizikám v oblasti ochrany súkromia predísť.

"Spoločnosti Apple a Google oznámili taký prístup, ktorý ako sa zdá, zmierňuje tie najhoršie ohrozenia súkromia," vyhlásila Jennifer Granicková z Americkej únie občianskych práv (ACLU).

Apple s Googlom uisťujú, že ich varovný systém bude založený na dobrovoľnej účasti, že všetky odoslané dáta budú anonymizované a že platforma nebude zbierať informácie o polohe používateľov na základe GPS. "Súkromie používateľov a ich bezpečie je na prvom mieste," uvádzajú obe firmy vo vyhlásení.

Systém bude fungovať tak, že si telefóny, ktorých majitelia vydajú súhlas s účasťou na projekte, pri blízkom kontakte vymenia pomocou rozhrania bluetooth základné informácie. Tie budú anonymizované a identitu užívateľov nebudú poznať ani Google s Applom. Ak sa u niektorého z užívateľov nákaza koronavírusu potvrdí, dostanú ľudia, ktorí s infikovaným prišli do kontaktu, upozornenie s výzvou, aby zostali v izolácii.

Odporúčame aj: Štát pripravuje aplikáciu, ktorá vás upozorní, že ste sa za posledných 14 dní stretli s nakazeným Covid-19

Google a Apple uviedli, že technológiu začali vyvíjať pred 14 dňami a dostupná by mohla byť v polovici mája. Tá následne umožní zdravotníckym organizáciám vytvoriť oficiálnu aplikáciu, ktorú si užívatelia stiahnu do telefónu.

V nadchádzajúcich mesiacoch chcú obe spoločnosti vyvinúť robustnejšiu bluetoothovú platformu, ktorá sa nebude sústrediť len na oficiálne aplikácie úradov a zdravotných inštitúcií, ale umožní zapojenie širšej verejnosti.

Apple s Googlom vo vyhlásení opakovane zdôraznili, že budú dbať na ochranu súkromia a na otvorenosť celého projektu. "Zverejníme všetky informácie o našej práci, aby to ostatní mohli podrobiť analýze," tvrdia spoločnosti.

Podobné projekty ako ten od spoločností Google a Apple pripravujú aj iné firmy či štáty, okrem iného Južná Kórea, Čína, Británia, Nemecko, Taliansko ale aj Slovensko a Česko. V Česku sa projekt volá múdra karanténa a príslušná aplikácia bude k dispozícii po Veľkej noci. Jej súčasťou je aj projekt mapové aplikácie Mapy.cz od spoločnosti Seznam.cz. Táto mapová aplikácia používateľa informuje o miestach, kde sa mohli dostať do kontaktu s nakazenými. Česká vláda chytrú karanténu považuje za kľúčový krok k postupnému uvoľňovaniu opatrení.