Ľuboš Blaha je trestne stíhaný pre fotografiu s kosákom a kladivom (FOTO)

Ľuboš Blaha je trestne stíhaný pre fotografiu s kosákom a kladivom (FOTO) Foto: FB Ľ. Blaha

Vyšetrovateľ NAKA začal trestné stíhanie pre fotografiu s kosákom a kladivom, ktorú uverejnil na svojom profile minulý rok poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Iinformáciu priniesol podpredseda OKS Juraj Petrovič, ktorý v decembri podal trestné oznámenie na Blahu za status s fotkou Roberta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40-tke od Fica.

Začaté je trestné stíhanie vo veci pre zločin rozširovania extrémistického materiálu v súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu, smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

 "Červená hviezda, kosák a kladivo, ako aj ich spojenie sú považované za symboly komunizmu,“ upozornil Petrovič, podľa ktorého zverejnením tohto statusu mohlo prísť k spáchaniu trestného činu Prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 Trestného zákona (TZ).

„Kto verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom, najmä používaním zástav, odznakov, rovnošiat alebo hesiel, prejavuje sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje alebo v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ píše sa v Trestnom zákone.

Odporúčame aj: Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Podľa Petroviča z vyjadrenia Blahu je zrejmé, že prejavuje sympatie ku komunistickému hnutiu a ideológii. „Komunistické hnutie a komunistická ideológia v minulosti k potlačeniu základných práv a slobôd nielen smerovali, ale ho v masových rozmeroch aj realizovali. Zverejnenie fotky s červenou hviezdou, kosákom a kladivom s komentárom dávajúcim najavo sympatie ku komunizmu je konaním porovnateľným so zverejnením fotky s hákovým krížom s komentárom dávajúcim najavo sympatie k nacizmu a fašizmu," napísal v podaní podpredseda OKS. Podľa neho by v oboch prípadoch mali orgány činné v trestnom konaní postupovať rovnako, pretože v oboch prípadoch ide o hnutia a ideológie, ktoré smerujú alebo v minulosti smerovali k potlačeniu základných práv a slobôd osôb.

Petrovič žiadal preveriť aj to, či spoločnou fotografiou so symbolom komunistického hnutia a komunistickej ideológie nemohol naplniť skutkovú podstatu trestného činu aj Robert Fico, prípadne či vyššie uvedeným konaním nemohla byť naplnená skutková podstata niektorého z iných trestných činov extrémizmu, najmä Rozširovanie extrémistického materiálu alebo Prechovávanie extrémistického materiálu.

""Bezpečnostné zložky už druhýkrát vstúpili do predvolebnej kampane s útokom voči politikom Smeru za ich názory. Najskôr Robert Fico, teraz ja," napísal v reakcii Blaha. "Takéto niečo sa celkom bežne deje v totalitných a fašistických režimoch, že prenasledujú ľavicových politikov za ich názory, ale v demokratickej spoločnosti je to škandál," dodal.