Súd nariadil Martinovi Daňovi zmazať nenávistné a vulgárne videá o Monike Tódovej

Súd nariadil Martinovi Daňovi zmazať nenávistné a vulgárne videá o Monike Tódovej

Okresný súd Bratislava II. začiatkom januára nariadil kontroverznému youtuberovi Martinovi Daňovi ako neodkladné opatrenie, aby odstránil niekoľko videí, v ktorých útočí na redaktorku Denníka N Moniku Tódovú.

Na súd sa obrátila novinárka.

Daňo spolu s Rudolfom Vaskym sú v súčasnosti obvinení a vo väzbe za iné nenávistné youtubové videá, v ktorých sa vyhrážali smrťou, pričom v rukách držali kovové roxorové tyče.
V prípade žaloby Moniky Tódovej ide o videá z 4. a 5. novembra minulého roka na youtubovskom kanály a facebooku Daňa s názvom „Martin Daňo za mreže! Monika Tódová a kamoši z NAKA to zariadia!“ a „Sopliak Valček a ohrozená Tódová a justičné policané novinky.“
Sudkyňa nariadila Daňovi odstrániť videá do troch dní od doručenia neodkladného opatrenia. Zatiaľ (do publikovania tohto článku) je väčšina z nich stále zverejnená.

Videá sú plné vulgarizmov a slovných útokov na novinárku. „Výroky odporcu na navrhovateľku postrádajú akýkoľvek reálny a racionálny základ… Primárnym cieľom odporcu je hanobenie a zneuctenie navrhovateľky, preto je vo videách a príspevkoch označovaná ako zrúda, špina, piča, nepoctivá manželka, presstitútka, chudera, hlupaňa, chorá hlava, zákerná, strašidlo, zlá, či zlomyseľná bytosť,“ píše právny zástupca novinárky v návrhu. Podľa neho Daňove zásahy do osobnosti novinárky presiahli tolerovanú hranicu oprávnenosti a prípustnosti.

Súd sa stotožnil s návrhom novinárky v tom, že je jej osobnostné právo na česť a ľudskú dôstojnosť je neprípustne ohrozované a napádané nenávistnými bezobsažnými slovnými prejavmi Daňa. Aj sloboda slova má totiž, ako píše sudkyňa, svoje hranice. Na jednej strane s tolerujú expresívne, alebo šokujúce vyjadrenia, či urážky, ak sledujú legitímny cieľ, ktorým môže byť napríklad poukázanie na korupčné či iné protizákonné správanie. Na strane druhej je neprijateľný taký slovný prejav, ktorý má za cieľ niekoho iba osočiť, zneuctiť, alebo uraziť bez akéhokoľvek zákonného podkladu, resp. ktorého cieľom je pomsta, či iný výlučne osobný motív.

Monika Tódová je hlavná kritička Mariana Kočnera, ku ktorému má Daňo blízko a vyjadril mu viackrát sympatie. V minulosti Daňa ako advokát zastupoval Michal Mandzák. Peter Tóth na súde v prípade falšovania zmeniek počas neverejnej výpovede podľa informácií Denníka N povedal, že Kočner pravidelne Daňovi posielal peniaze. Čo Daňo poprel.

No viackrát svojimi videami poslúžil Kočnerovi. Napríklad, keď po po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej urobil Daňo kamarátsky rozhovor s Kočnerom, v ktorom ho nechal útočiť a kritizovať na novinárov.