Sacha Baron Cohen: Facebook by nechal Hitlera inzerovať konečné riešenie (VIDEO)

Sacha Baron Cohen: Facebook by nechal Hitlera inzerovať konečné riešenie (VIDEO) Reprofoto youtube NBC

Keby facebook existoval v 30. rokoch minulého storočia, mohol by nacistický vodca Adolf Hilter pomocou sociálnej siete šíriť reklamy o svojom "riešení židovskej otázky".

 

Aj týmto výrokom vo štvrtok kritizoval uvedenú platformu britský herec Sacha Baron Cohen, ktorého ostrý prejav si všímajú médiá z celého sveta. Komik sa popri Facebooku pustil aj do ďalších technologických gigantov, tieto firmy podľa neho spoločne tvoria "najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách".

Cohen je známy predovšetkým pre svoje komediálne alter ego, na konferencii medzinárodnej židovskej mimovládnej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL) ale vo štvrtok večer stvárnil svoju "najmenej obľúbenú postavu", teda seba samého.

"Som iba komik a herec, nie som akademik. Ale jedna vec je mi celkom jasná," vyhlásil po tom, čo hovoril o ústupe demokracie a pribúdaní útokov proti náboženským a etnickým menšinám. "Tejto nenávisti a tomuto násiliu napomáha hŕstka internetových spoločností, ktoré sú v zásade najväčším propagandistický nástrojom v dejinách," povedal.

Okrem Facebooku menoval britský herec ako pôvodcu súčasných problémov tiež Twitter, YouTube a Google. "Algoritmy, o ktoré sa tieto platformy opierajú, zámerne zvyšujú dosah takéhoto obsahu, ktorý udržuje užívateľa aktívnym. Príbehy, ktoré cielia na naše nižšie pudy a ktoré spúšťajú pobúrenie a strach. To je dôvod, prečo mal konšpirátor Alex Jones na YouTube miliardy odporúčaní. To je dôvod, prečo sa falošným správam darí lepšie ako tým skutočným, pretože štúdie ukazujú, že lži sa šíri rýchlejšie ako pravda," povedal.

Cohen nie je zďaleka prvým, kto sociálne siete označuje za efektívne nástroje propagandy a kto kritizuje ich nemalý vplyv a snahu za každú cenu maximalizovať aktivitu používateľov, čiže zisky. Mnoho expertov i politikov už volá po prísnejšej regulácii, pričom v posledných týždňoch sa kritizuje najmä fungovanie politickej reklamy na týchto platformách. Cohen v tejto súvislosti hovoril o "zvrátenej logike" Facebooku.

"Keď im zaplatíte, Facebook bude šíriť ľubovoľnú politickú reklamu, aj keď by to bola lož. A dokonca vám pomôžu ony lži presne zacieliť na určitých používateľov pre čo najväčšiu účinnosť. Z tejto zvrátenej logiky vyplýva, že keby tu bol Facebook v 30-tých rokoch, umožnil by Hitlerovi zadávať 30 sekundové reklamy o jeho 'riešení židovskej otázky'," vyhlásil.

Spoločnosť Marka Zuckerberga je pod značným tlakom, aby prístup v tejto veci zmenila. Zákaz politickej reklamy začal platiť na sociálnej sieti Twitter a Google v noci na štvrtok oznámil, že obmedzí zameriavanie plateného politického obsahu. Facebook zatiaľ zmeny neohlásil, podľa denníka The Wall Street Journal ale tiež zvažuje koniec zacielenia politických oznámení na úzko definované skupiny.

Podľa Cohena by internetové platformy mali niesť zodpovednosť za "chybné výrobky" rovnako ako každá iná spoločnosť. "Keď vybuchne motor alebo sa pokazí bezpečnostný pás, automobilka stiahne z trhu desaťtisíce vozidiel a stojí ju to miliardy dolárov. Zdá sa mi celkom spravodlivé povedať Facebooku, YouTube a Twitteru: 'Váš výrobok je chybný, máte povinnosť to napraviť, bez ohľadu na to, koľko to stojí a koľko moderátorov musíte zamestnať'," uviedol.