Vznikol portál Defence News. Šéfuje mu novinár, ktorý musel odísť kvôli článku o Paškovi

Vznikol portál Defence News. Šéfuje mu novinár, ktorý musel odísť kvôli článku o Paškovi

Dnes 17. novembra, symbolicky na 30. výročie od Nežnej revolúcie, odštartoval nový portál s názvom Defence News.

Zakladatelia avizujú, že to bude prvý nezávislý spravodajský portál na Slovensku, ktorý sa špecializuje na oblasť obrany a bezpečnosti.

Spravodajský portál defencenews.sk prevádzkuje spoločnosť W.R. MEDIA. Majiteľmi spoločnosti je bývalý redaktor TA3 a televízie Markíza Ivan Rudolf, ktorý sa v súčasnosti venuje PR, a Mikuláš Virág.

Šéfredaktorom je Lukáš Milan, ktorý sa dlhé roky špecializuje práve na obranu a bezpečnosť. „V minulosti sme to len tušili, no dnes sa jednoznačne potvrdzuje, že peniaze, známosti a moc mali v tomto štáte dlho navrch. Každý slušný človek by mal prispieť k tomu, aby si našu krajinu už nikdy žiadna skupina ľudí nemohla privlastniť. Do verejného priestoru sa navyše úspešne tlačia politici, ktorých hlavným pracovným nástrojom sú dezinformácie a polopravdy. Našou ambíciou je naopak prinášať kvalitné, overené správy a analýzy, a tak zvyšovať povedomie o dôležitosti otázok bezpečnosti a obrany. Veríme v demokraciu a chceme zamedziť vlne falošných správ, povier, klebiet, či priamo výmyslov, ktoré majú jej zmysluplnosť podkopať,“ povedal Lukáš Milan.

Web má podsekcie: Aktuality, Technika, Rozhovory, IT, Komentáre a Prísne tajné.

Napríklad z domáceho spravodajstva sú to články o tom, že Ministerstvo obrany hľadá dve tisíc vojakov či že Minister obrany predáva už aj trenírky., rozhovor so štátnym tajomníkom ministerstva obrany Róbertom Ondrejcsákom. Web sa venuje aj témam z oblasti obrany, IT, bezpečnosti v zahraniči, napríklad v článkoch: Holandskí vedci upozorňujú na bezpečnostný problém Intelu, Vo svete chýbajú milióny IT-ečkárov, najmä odborníci na bezpečnosť.

Lukáš Milan v minulosti ako novinár pôsobil v RTVS, v denníkoch Pravda, Nový Čas, či týždenníku Plus 7 dní. Je manželom poslankyňe OĽaNO Natálie Milanovej. Za ministra Ľubomíra Galka spolu s Ivanom Rudolfom pracovali na tlačovom oddelení ministerstva obrany. Po odchode z ministerstva sa Milan stal redaktorom Plus 7 dní. Odtiaľ musel odísť po tom, ako v roku 2016 zverejnil článok, ktorý odhalil podozrivé prepojenia v zdravotníctve smerujúce k expredsedovi parlamentu za SMER-SD Pavlovi Paškovi. Týždenník Plus 7 dní v tom čase už vlastnila finančná skupina Penta, ktorá v zdravotníctve dlhodobo podniká.

Podrobnosti: Novinár reaguje na rozhodnutie prokuratúry stiahnuť naňho žalobu za ohováranie

Po odchode z novín pracoval ako riaditeľ Odboru informácií a zahraničných vzťahov Žilinského samosprávneho kraja.

Členmi redaktorského tímu sú aj Richard Eisner, ktorý v minulosti pracoval pre šport.sk, Veronika Hubinská, Róbert Endrödy a Denis Dufala.