Konšpiračné Hlavné správy reagujú na informácie o ich prepojení na Kočnera

Konšpiračné Hlavné správy reagujú na informácie o ich prepojení na Kočnera Šéf Hlavných správ Robert Sopko, M. Kocner, Reprofoto RTVS

Web Hlavné správy, ktorý roky spochybňuje prácu investigatívnych novinárov, obhajuje Mariana Kočnera, šíri texty Petra Tótha či exriaditeľa Policajného zboru Tibora Gašpara, je pravdepodobne súčasťou mašinérie manipulácií Mariana Kočnera.

Vyplýva to z komunikácie z Kočnerovej aplikácie Threema, na ktorú vo štvrtok upozornil web postoj.sk, a aj z ďalšej  komunikácie, ktorú pred časom zverejnil Denník N. 

Podrobnosti: Kočnerova Threema: Kočner sa pochválil, že je skrytým akcionárom konšpiračných Hlavných správ

Majiteľom Hlavných správ je košická firma HEURÉKA EVOLUTION, ktorej oficiálnym majiteľom je Košičan Róbert Sopko, ten vystupuje aj ako šéf webu.

V reakcii s názvom „Hlavné správy nevlastní Kočner ani Chuck Norris“ píše, že informácie, o tom, že Kočner je akcionárom Hlavných správ, sú úplné nezmysly. „Kočner, a nielen on, mal záujem o kúpu Hlavných správ, ale jeho ponuky neboli akceptované. Od túžby a chvastúnstva je teda k realite dosť ďaleko. Hlavné správy majú od začiatku jediného výlučného vlastníka. Kočner ich teda neriadi ani nefinancuje,“ píše redakcia. „Nárast príjmov je spojený s nárastom čítanosti, ktorá sa v roku 2018 skoro zdvojnásobila,“ píšu HS.

To, že web Hlavné správy tvrdí, že Kočner ich teraz nevlastní, neznamená, že na nich nemal vplyv v minulosti, alebo ich istou sprostredkovanou formou nepodporoval. Prekrúcanie faktov, šírenie proruských a iných dezinformácií a netransparntné praktiky, keď rôzne pochybné texty vychádzajú s vymyslenými menami autorov či bez mena, je bežnou súčasťou práce tohto webu.

Web sám píše, že má problém s predajom reklamy, a to aj preto, že je dlhodobo na poprednej priečke na zozname konspiratori.sk, ktorý pomáha inzerentom rozoznávať nedôveryhodné a dezinformačné weby.

Napriek tomu si firma, ktorá vlastní web, za posledné tri roky finančne prilepšila. Podľa finstat.sk Sopkova firma v roku 2018 zvýšila zisk o 458 % a tržby jej narástli o 72 %.

Web dlhodobo šiel po ruke Mariana Kočnera, útočil na jeho rivalov. Pamätný je článok útočiaci na Jána Kuciaka, keď sa mu v roku 2017 Kočner vyhrážal, s názvom: Kočner pohrozil presstitutovi z Aktualít: Začnem sa zaujímať o tvojich rodičov a rodinu. V článku Hlavné správy obhajovali Kočnera.

Hlavné správy sa nikdy za tento dehonestujúci text neospravedlnili, s titulkom o "presstittutovi Kuciakovi" ho širili až do týchto dní, hoci Kočner je už aj obžalovaný z vraždy Kuciaka.

Prepojenia medzi Kočnerovou mediánou manipuláciou a Hlavnými správami sú nielen v komunikácii z Kočnerovej Threemy ale aj na samotnom webe.

Na webe vychádzali články Petra Tótha, ktorý pracoval pre Kočnera, ale aj monológy bývalého prezidenta Tibora Gapšara, ktoré avizoval Kočner.

HS chválili Kočnerovu snahu špiniť novinárov: „Uvidíme, ako sa budú cítiť, keď Kočner dodrží svoj sľub a začne zverejňovať drobné morálne tieniky ich a ich rodinných príslušníkov. Ako budú reagovať, keď sa ich drobné morálne zvrhlosti a malé zlodejiny dostanú na verejnosť. Mali by pravdu o sebe niesť hrdinsky, keď nahádzať kopu špiny a vymyslených klamstiev na iných im nerobí problém,“ napísali HS, keď Kočner chystal stránku Na pranieri, kde zverejňoval informácie získané zo sledovania novinárov.

Po vražde Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa HS snažili odpútať pozornosť od Smeru či od Kočnerových káuz, o ktorých Kuciak písal, tým, že prišli s teóriou o sakrálnom obetovaní Kuciaka. „Nemožno vylúčiť ani teóriu tzv. sakrálnej obete, ktorá má verejnosť presvedčiť, že novinári nie sú len Lipšicove stáda, ale naozaj vykonávajú kontrolnú činnosť voči politikom, pri ktorej im ide o život. Typickou sakrálnou obeťou bola napríklad vražda novinárky Politkovskej či opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve, ktoré mali vyvolať odpor verejnosti voči vládnej moci,“ napísal anonymný autor. To, že články vychádzajú bez mena pravého autora, je podľa vyjadrenia Sopka pre RTVS "normálne".

Napríklad pod pseudonymom Eugen Rusnák píše Rus Jevgenij Paľcev, ktorý udržiava kontakty s pracovníkmi ruskej mediálnej skupiny Rossija Segodňa, kam patrí aj jedna z hlavných dezinformačných platforiem Kremľa agentúra Sputnik.

V podobnom duchu spochybňovali protesty a snažili sa ich spájať s vymsleným príbehom o agentovi od Sorosa.

Šéfredaktor konšpiračného proruského webu Hlavné správy Róbert Sopko odmieta verejne vystupovať a ukazovať svoju tvár (Reportáž z Reportérov RTVS):

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.