Denník N sa ospravedlnil za zombie a idiota hudby v titulku v deň úmrtia Karla Gotta

Denník N sa ospravedlnil za zombie a idiota hudby v titulku v deň úmrtia Karla Gotta Foto:ČT, reprofoto Nko

Denník N sa stal terčom mnohých kritických komentárov na sociálnych sieťach aj na webe za titulku staršieho článku, ktorý sa objavil v deň úmrtia na titulke webu Denníka N.

Včera vo veku 80 rokov zomrel spevák Karol Gott. Krátko po tom, ako informácia zaplavila všetky médiá a sociálne siete, Denník N zverejnil na webe článok, ktorý vznikol v lete 21. júla s titulkom Zlatý hlas z Prahy, božský Kája, národný umelec, ale aj zombie či idiot hudby. Kto je vlastne Karel Gott?

Článok vznikol v lete krátko po oslave 80-tých narodenín speváka a bol o jeho speváckom diele ale aj prinášal hodnotenia speváka počas jeho kariéry.
Autor Oliver Rehák cituje v článku hodnotenia Gotta od viacero kolegov, publicistov.

Píše aj o jeho spojitosti s komunistickým režimom ale aj o tom, že zvažoval emigráciu a že jeho vzťah s komunistickým režimom nebol čierno-biely. „Existuje list z júla 1971, v ktorom sa generálnemu tajomníkovi KSČ Gustávovi Husákovi sťažuje na to, že hoci sa postavil „do zástupu tých, ktorí si úprimne priali normalizáciu občianskeho a kultúrneho života v našej krajine, a tento postoj som jasne vyjadril činmi, stretával som sa doma na každom kroku s neprekonateľnými prekážkami“. Autor ďalej píše, že spisovateľ Milan Kundera v románe Kniha smíchu a zapomnění ponúkol odpoveď Husáka spevákovi: „Karle, vraťte se. My potřebujeme vás, vy potřebujete nás“ s vysvetlením „prezident zapomnění a idiot hudby patřili k sobě“. Citoval aj historika architektúry Zdeňka Lukeša, ktorý Gotta v ankete pre Lidové noviny nazval „zombie, ktorý kazí vkus už niekoľkým generáciám“, čím vyvolal veľkú diskusiu.

Tieto vyjadrenia sa stali inšpiráciou pre titulok článku.

Pôvodný a zmenený titulok:

 

Zverejnenie článku vyvolalo včera množstvo kritických reakcií. Nevhodnosť takéhoto titulku v deň úmrtia si uvedomila aj redakcia a titulok zmenila, a v komentároch sa čitateľom ospravedlnila.

 

Na facebooku reagoval aj autor článku Oliver Rehák. "Áno, mal som sám najskôr pretitulkovať starý článok o Gottovi, keď som ho posielal editorom, lebo včera pochopiteľne vyznieval inak ako v lete, keď sme ho zverejnili prvýkrát. Popri písaní nekrológu mi to nedošlo, až po pár minutách sme titulok upravili a ospravedlnili sa," popisuje situáciu Rehák. "Každopádne za tým starým textom si stojím - nechcel som robiť nekriticky pomník idolu más, ale ani na neho moralizujúco útočiť. Preto som tam uviedol aj to, že Kundera svoje slova z roku 1981 v novom českom vydaní románu vynechal, aj pripomenul informáciu, že sa objavilo tvrdenie podľa ktorého legendárny list Husákovi nenapísal Gott, ale niekto iný," napísal Rehák: